AFERA AGROPROTEINKA

Grmoja i Miletić optužuju: ‘Ministru Grlić Radmanu odgovaralo je da se proširi svinjska kuga‘

Poručili su da je ministar prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa

Nikola Grmoja

 Zeljko Puhovski/Cropix

Saborski zastupnici Mosta Nikola Grmoja i Marin Miletić poručili su u srijedu da je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa jer u svojoj imovinskoj kartici nije prikazao dobit koju je imao od poslovanja sa državom.

Grmoja je u izjavi novinarima na Trgu sv. Marka rekao da je ministar Grlić Radman trebao u svojoj imovinskoj kartici prikazati dobit ili potraživanja koja ima. Upitao se i zašto, ako je sve čisto, Grlić Radman u svojoj imovinskoj kartici nije prikaza dobit.

Portal Index objavio je da je protiv ministra Gordana Grlića Radmana otvoren postupak pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa nakon što je taj portal Povjerenstvu dostavio dokumentaciju koja pokazuje da je ministar Grlić Radman godinama od tvrtke Agroproteinka primao stotine tisuća eura (ukupno 2.11 milijuna eura), a nije ih prijavljivao u imovinsku karticu.

Grlić Radman je suvlasnik tvrtke Agroproteinka koja je zadužena za zbrinjavanje usmrćenih svinja zbog afričke svinjske kuge.

Grmoja je upozorio i kako, kada se pojavila svinjska kuga u BiH i Srbiji, naša Vlada nije ništa poduzela da se mjerama izolacije smanji širenje zaraze.

Smatra i da je ministru Grliću Radmanu odgovaralo da se ta zaraza proširi upitavši se je li sve svinje koje su ubijene trebalo ubiti.

Naveo je i kako im se ljudi na terenu žale da su nadležni bili previše restriktivni u odlučivanju koje svinje će se ubiti.

Miletić je rekao kako je Grlić Radman od tvrtke Agroproteinka kroz više godina primio više od dva milijuna eura, poručivši kako je to izdaja Hrvatske i cijele Slavonije.

Kazao je i da je obišao sela po Slavoniji i susreo se s ljudima čije obitelji žive od uzgoja svinja a sada su ih izgubili zbog zaraze.

"Ubijane su im svinje. Sada vidimo da je na tim ubijenim svinjama i uništenim Slavoncima, njihovim obiteljima i gospodarstvu, zaradio HDZ. Alan Ford od države pod šapom Andreja Plenkovića koji je na daljinski iz Bruxellesa", rekao je.

Miletić je najavio je razgovore s ostalima iz oporbe kako bi zajednički nastupili i tražili odgovornost i ostavku ministra Grlić Radmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:32