‘NASTAVAK AFERE HEP‘

Grmoja iznio nove optužbe na račun Vlade i PPD-a: ‘Petrokemija im je morala platiti 104 milijuna kuna penala‘

Penale, kaže, mora platiti zbog odluke o zaustavljanju proizvodnje u kutinskoj tvornici koju je donio upravo PPD

Nikola Grmoja

 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja iznio je u srijedu nove optužbe na račun Vlade i Prvog plinarskog društva (PPD), a ovaj put riječ je o Petrokemiji, koja je, ustvrdio je, svojim donedavnim većinskim vlasnicima PPD-u i INI morala platiti 104 milijuna kuna penala.

Penale, kaže, mora platiti zbog odluke o zaustavljanju proizvodnje u kutinskoj tvornici koju je donio upravo PPD, što je "nastavak afere HEP".

"PPD je ujedno bio većinski vlasnik Petrokemije koji je donio odluku o zaustavljanju proizvodnje u ožujku 2022., pa je Petrokemija zbog te odluke istom tom većinskom vlasniku platila penale jer su imali ugovor o plinu kojeg nije mogao biti potrošen baš zato jer je obustavljena proizvodnja", pojasnio je Grmoja na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Uz to, dodao je, iznos od 104 milijuna kuna oko 25 posto veći od cjelokupne prošlogodišnje dobiti kutinske tvornice, koja je iznosila 80 milijuna.

Osim Petrokemije, naglasio je, oštećena je i država kao jedan od suvlasnika za što odgovornim smatra člana Nadzornog odora i premijerovog savjetnika Tomislava Pokaza.

"Što je on napravio da Petrokemija i država ne bi bili oštećeni? Sjedi li u Nadzornom odboru da takve informacije prima na znanje ili da u ime države kontrolira procese i upozorava na moguće nepravilnosti?", upitao je Grmoja

Za njega je ovaj slučaj konstantno pogodovanje tajkunu Pavi Vujnovcu i PPD-u odnosno nastavak afere HEP, koji je izgubio milijune eura zbog prodaje viškova plina po cijenama koji su išle i do jednog centa, ali isti je otkupljen od INE za 47 eura po MWh.

"Nije se slučajno Petrokemija dovela u probleme, ona je u probleme ušla zbog cijene plina, na takav način ju je PPD preuzeo i proslijedilo turskim vlasnicima kojima će ponovno isporučivati plin", upozorio je.

Iako je od otkivanja nepravilnosti u HEP-u prošlo dva mjeseca, Mostov zastupnik podsjetio je da još uvijek nema smjena odgovornih ljudi te pozvao premijera Plenkovića, koji je, kako je rekao, "pod potpunom kontrolom Pave Vujnovca", da bar malo pokaže da ima vlast i utjecaj u Hrvatskoj.

Za Most nema ‘ali‘

Grmoja je komentirao i slučaj Dinamovih navijača koji su u istražnom zatvoru u Grčkoj nakon tučnjave i nereda na atenskim ulicama u kojima je život izgubio navijač AEK-a.

"Kada je u pitanje kršenje zakona i remećenje javnog reda i mira - za Most nema ‘ali‘, rekao je.

Ono što Hrvatska ne smije dopustiti, smatra Grmoja, jest kolektivna odmazda prema uhićenim Bad Blue Boysima. Grčka policija trebala je u zadnjih osam dana barem suziti broj osumnjičenih za kaznena djela, a ne svih stotinjak i dalje držati u zatvoru, dodao je.

"Čemu služni naš veleposlanik ako mu treba nekoliko dana da reagira i da počne raditi nešto po tom pitanju. To je osnovna funkcija diplomatske službe, biti na raspolaganju hrvatskim državljanima kada upadnu u probleme u stranoj državi, bez obzira na to što su učinili", poručio je zastupnik Mosta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:27