TRAŽI OSTAVKE

Grmoja najavio da će ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova objaviti veliku vijest, evo o čemu se radi

Koruptivna klika mora otići s vlasti. S ovog mjesta ministra Gordana Grlića Radmana mogu pozvati samo na ostavku, rekao je Grmoja

Nikola Grmoja

 Ronald Gorsic/Cropix

Nikola Grmoja, zastupnik Mosta i predsjednik saborskog Antikorupcijskog vijeća, zatražio je ostavku ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana nakon što je, kako kaže, Upravni sud donio odluku o poništenju svih rješenja temeljem kojih je Damir Sabljak udaljen iz diplomatske službe.

- Diplomata koji je iz domoljublja i profesionalizma prijavio korupciju u našim veleposlanstvima udaljili su iz službe. Njegova borba traje već četiri godine, a jučerašnjom odlukom Upravnog suda Damira Sabljaka vraća se na posao. Poništena su sva rješenja - i Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Službeničkog suda. Time je poslana poruka da je ministar Gordan Grlić Radman donio nezakonitu odluku kada je Damir Sabljaka, bez saslušanja i bez da je s njim razgovarao o ovom slučaju, udaljio iz službe - kaže Grmoja.

Podsjetimo, radi se o slučaju iz 2018. godine kada je dugogodišnji zaposlenik Ministarstva vanjskih i europskih poslova Damir Sabljak prijavio nepravilnosti koje je otkrio u Ministarstvu. Riječ je, kako tvrdi, o protupravnom trošenju novca hrvatskih poreznih obveznika u veleposlanstvima u Canberri i Washingtonu.

image
Ronald Gorsic/Cropix

- Isto što i Grlić Radman napravila je i bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić. I njenu je odluku prije dvije godine srušio Upravni sud. Dakle, četiri godine traje kalvarija ovog čovjeka. Upravni sud je srušio dva rješenja Ministarstva i šest odluka Službeničkog suda. U Hrvatskoj, zemlji u kojoj ljudi koji otkrivaju korupciju budu progonjeni, ovo je velika pobjeda. Koruptivna klika mora otići s vlasti. S ovog mjesta ministra Gordana Grlića Radmana mogu pozvati samo na ostavku - kaže Grmoja.

Potpredsjednik Mosta tvrdi da Sabljak ima "neoborive dokaze o korupciji u našim veleposlanstvima".

- Posjeduje mailove u kojima se dogovaraju prevare - kaže.

Na koncu je rekao da je Sabljak konačno pozvan u Državno odvjetništvo na saslušanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:32