ODGOVOR OPORBE

Grmoja: ‘Ne treba nas Jandroković pozivati da se odreknemo dijela plaće za pomoć stradalima‘

Potpredsjednica Kluba zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić izvijestila je da su već uplatili u hitnu donatorsku akciju Zaklade Solidarna
Nikola Grmoja
 
 Damjan Tadic/Cropix

Predstavnici saborski klubova potvrdili su u četvrtak kako će se svi njihovi zastupnici uključiti u pomoć stradalima u razornom potresu, no iz oporbe poručuju da ih na to nitko, pa ni predsjednik Hrvatskog Sabora, ne treba pozivati.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozvao je u srijedu sve zastupnike da doniraju dio plaće za prosinac za pomoć stradalima u razornom potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Branko Bačić (Klub HDZ-a) potvrđuje kako će se svi zastupnici HDZ-a odazvati pozivu predsjednika Sabora i donirati određeni iznos stradalima – koliki, odlučit će svatko za sebe. I nakon potresa u Zagrebu smo donirali, osobno sam izdvojio cijelu plaću, rekao je Bačić.

„Zahvaljujem predsjedniku Sabora na inicijativi i pozivu, ali to zastupnicima SDP-a nije bilo ni potrebno jer su oni već donirali i novac i na razne druge načine uključili se u pomaganje stanovništvu u ugroženim područjima“, izjavio je, pak, predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Neka Vlada više ulaže u zaboravljena području

I Nikola Grmoja ističe da su Mostovi zastupnici već tri dana na terenu, da je stranka već donirala sredstva, da sve stranačke organizacije prikupljaju pomoć, a osječka i sinjska već su je u utorak dostavile u Petrinju.

Ne treba nas Gordan Jandroković pozivati da se odreknemo dijela plaće, mi znamo što nam je činiti, ali ja pozivam njega i Vladu da počnu ulagati u zapuštena i zaboravljena područja kako ih tako snažno ne bi pogodile nepogode poput potresa, poručio je Grmoja.

Zadršku prema Jandrokovićevu pozivu iskazuje i Hrvoje Zekanović (HS), ističe da su Hrvatski suverenisti reagirali i prije tog poziva. Suverenisti već pomažu i pomagat će, neki su naši zastupnici već prvog dana uplatili značajne iznose, no žele ostati anonimni, ne žele se natjecati, niti sudjelovati u ovom populizmu, kazao je.

Naveo je da u Hrvatskoj postoji 'kasta 15000+“, odnosno građani koji zarađuju više od 15 tisuća kuna mjesečno, a u njoj je i dio oporbe, pa Zekanović predlaže da im se „dekretom“ plaće dva mjeseca prepolove i iznosi usmjere stradalima.

Dignut ću ruku za to, ustvrdio je Zekanović.

'Dobra ideja'

Potpredsjednica Kluba zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić izvijestila je da su već uplatili u hitnu donatorsku akciju Zaklade Solidarna, a, dodaje, „naravno, da ćemo i od prosinačke plaće izdvojiti, također u istu Zakladu“. Prema njezinu mišljenju, Solidarna je odradila sjajan posao s akcijom Fond 5,5 u kojoj je prikupljala sredstva za žrtve potresa u Zagrebu i okolici u ožujku, kada je prikupljen novac podijeljen direktno žrtvama potresa.

„Jako je dobra ideja da zastupnici izdvoje dio plaće za stradale u Sisačko-moslavačkoj županiji, neovisno o tome u koji će fond uplatiti. To je važno, ima nas 151 zastupnika i zastupnica i ako svatko izdvoji dobar dio svoje plaće, onda to može biti pristojan iznos za stradale“, poručila je Benčić.

Iznos dogovoriti na Predsjedništvu, može i na duži rok

Silvano Hrelja (HSU) poručuje kako je voljan pomoći i na duži rok, ne samo jedan mjesec, no ima konkretan prijedlog. Mislim da nije vrijeme za takmičenje, možda bi na saborskom Predsjedništvu trebalo dogovoriti neki iznos koji bismo svi izdvajali ako treba dva-tri, šest mjeseci, s tim da dobijemo izvješće gdje su točno ta sredstva utrošena, rekao je Hrelja.

Uvijek doniram, pa ću i ovaj put, na to me nitko ne treba pozivati, poručuje i Anka Mrak Taritaš (Glas) im konkretizira kako će uplatiti novčana sredstva kako bi se moglo kupiti ono što uistinu treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:18