‘NA STRANI KORUPCIJE‘

Grmoja: ‘Podrška Hrvoj Šipek je kao sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu‘

Andreja Plenkovića slobodno možemo nazvati novim Ivom Sanaderom, ali čak ni Sanader nije radio ovakve stvari, kaže zastupnik Mosta

Nikola Grmoja

 Damjan Tadic/CROPIX

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja poručio je u petak da svi zastupnici koji su digli ruku za izvješće Zlate Hrvoj Šipek sudjeluju u udruženom zločinačkom pothvatu protiv neovisnih institucija i borbe protiv korupcije, a premijera Andreja Plenkovića nazvao je "novim Sanaderom".

"Svim zastupnicima koji su dignuli ruku za izvješće Zlate Hrvoj Šipek, ne samo HDZ-ovcima, nego i onima koji su dio parlamentarne većine, Hrebaku, Pupovcu i ostalima, mogu samo poručiti da sudjeluju u udruženom zločinačkom pothvatu protiv neovisnih institucija i borbe protiv korupcije. Oni su na strani koruptivne vladajuće većine", istaknuo je Grmoja u izjavi novinarima.

Tražit će izvješće o internoj istrazi DORH-a

Ovo je neobranjivo i ne znam kako Andrej Plenković uopće sebi može ovo priuštiti. Slobodno ga možemo nazvati novim Ivom Sanaderom, ali čak ni Sanader nije radio ovakve stvari, ocijenio je Mostovac.

Najavio je da će kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća predložiti zaključak kojim će tražiti izvješće o internoj istrazi DORH-a u vezi afere Softver jer, kaže, izgleda da je njega pročitao samo Plenković, a svi mi smo mogli samo pročitati priopćenje.

"Želimo vidjeti što se napravilo u istrazi i kako je moguće da nakon konferencije za medije, na kojoj je čelnica USKOK-a Vanja Marušić priznala propuste, sad DORH šalje priopćenje u kojem se uopće ne referira na propuste. Umjesto toga kaže da su sve napravili prema zakonu, iako je jasno da se prema Uredbi o Europskom javnom tužitelju ne trebaju poslati samo izvidi koji su u tijeku, nego svi podaci koji se tiču trošenja EU-ovih sredstava i gdje postoje sumnje u malverzaciju i korupciju", istaknuo je.

"Ako se Andrej Plenković vodi time da svoje odluke donosi na temelju toga tko će odnijeti pobjedu u političkoj utakmici, to je žalosno. Pitanje je je li trenutno na čelu jedne od najvažnijih institucija osoba koja je muljala, lagala u Saboru i koja je propustila, ili službe koje su joj podređene, istražiti aferu u koju je upletena članica predsjedništva HDZ-a i bivša ministrica, a da tu aferu istražuju europske institucije", kaže Grmoja.

Očekuje uspjeh referendumske inicijative

Osvrnuo se i na subotnji početak prikupljanja potpisa za Mostovu referendumsku inicijativu za ukidanje covid potvrda, kazavši kako ih broj volontera i njihov entuzijazam ohrabruje da će uspjeti.

"Posljednjih dana svjedočimo mnogim spinovima kojima nastoje obeshrabriti ljude na terenu. Osobno sam dobio poruke koje kruže iz središnjice HDZ-a, gdje se prijeti članovima HDZ-a ako budu potpisivali inicijativu. Taj strah pokazuje da smo mi već nadomak pobjede", vjeruje Grmoja.

Za inicijativu očekuje i široku potporu u Saboru jer ne vidi zašto ih i oni koji se s njima ideološki ne slažu ne bi podržali.

"Otvorena podrška već je dogovorena s velikim brojem političkih opcija, no o tome ćemo u danima koji slijede. Sutra krećemo, sutra rušimo stožerokraciju i diskriminatorne covid potvrde", najavio je Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:48