SVE IZAŠLO NA VIDJELO

Grmoja priznao odakle mu informacije o HEP-u: ‘Pa ja to nikada nisam ni skrivao‘

Kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća, otvoren sam svim građanima koji žele pjevati o kriminalu, rekao je

Nikola Grmoja

 Damjan Tadic/Cropix

Sad je posve jasno da su informacije oko afere plin za cent Mostu dostavljene iz Ministarstva gospodarstva, i to preko Jurice Lovrinčevića, sad već bivšeg posebnog savjetnika također od utorka bivšeg ministra gospodarstva Davora Filipovića.

Večernji list je, naime, u utorak objavio preslike WhatsApp poruka između Lovrinčevića i Marina Vlahovića, koje je novinar potom prosljeđivao Nikoli Grmoji, drugom čovjeku Mosta. Grmoja nam je potvrdio autentičnost poruka.

Iz njih je vidljivo da je Lovrinčević informacije koje je dobivao radeći kao posebni savjetnik ministra prosljeđivao Vlahoviću, a ovaj je to davao Grmoji. Iz poruka je također jasno da je Lovrinčević znao da se te poruke šalju i Grmoji i Mostu, odnosno sugerirao je Vlahoviću da mostovce upozori na određene detalje i da ih instruira da ne napadaju Filipovića, nego HEP i Pavla Vujnovca. Filipović je, podsjetimo, bio u sukobu s bivšim šefom HEP-a Franom Barbarićem, a Lovrinčević je u privatnom sukobu s Pavlom Vujnovcem zbog vlasničkih odnosa u Pevexu, ali s i Marijem Radićem, političkim tajnikom Domovinskog pokreta.

Most je od toga vrlo uspješno u medije plasirao aferu s prodajom viškova HEP-ova domaćeg plina, koji se u jednom trenutku prodavao i za jedan cent.

image

Frane Barbarić

Damjan Tadic/CROPIX

Lovrinčević je u više navrata preko Vlahovića sugerirao Grmoji da ne napadaju Filipovića, nego Plenkovića i čelništvo HEP-a, piše Večernji list, a Grmoja je, što je bilo primjetno u jeku afere, bio poprilično blagonaklon prema Filipoviću, dok je s druge strane isključivog krivca pronašao u Barbariću i Pavlu Vujnovcu.

"Ovo što govori Benčić je dobra teza... Treba otići Uprava HEP-a i DT Ivo Milatić, a eventualnu političku odgovornost Davora Filipovića treba ispitati... To je za oporbu i za nas dobra priča... Jer se AP neće nikad odreći Ive Milatića", piše Jurica Lovrinčević Vlahoviću 17. srpnja te nastavlja: "Nije dobro ići u smjeru sukoba unutar HDZ-a jer je to teza PPD-a... Da zbog sukoba moraju oba otići".

Vlahović odgovara: "Znam. Ni ne idem u tom smjeru", na što mu Lovrinčević kaže: "Treba Mostu reći".

Nikola Grmoja pojašnjava kako nikad nije krio da je informacije dobio od Marina Vlahovića te da mu je za to i javno zahvalio, a da se s Lovrinčevićem, tvrdi, nikad nije čuo, nego su se jednom vidjeli na američkom nosaču zrakoplova.

- Vlahović je prvi o tome pisao, a Lovrinčević mu je dostavljao informacije, koje sam ja, nakon provjere, rado prihvaćao i s time istupao u javnost. Kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća, otvoren sam svim građanima, posebno onima iz HDZ-ovih struktura, koji žele pjevati o kriminalu, a ovo se sve oko afere plin za cent pokazalo točnim i nastavljamo dalje. Pozivamo i Marka Milića, Krunu Katičića ili bilo koga tko će biti pokajnici da mi se jave - kaže Grmoja.

Lovrinčević je, dodaje, očito dostavljao informacije koje su se pokazale točne.

Komentira i to da ga je Lovrinčević instruirao da ne napada Filipovića, nego samo HEP, PPD i Plenkovića i kaže kako je rekao da je Plenković najodgovorniji, ali je prozivao i Filipovića.

- Sad se pokazalo da je Lovrinčević javnim novcem plaćao medije, ovo je afera veća od Fimi-Medije, a moj je interes bio da sve što je vezano uz korupciju izađe na vidjelo. Vlahović je pustio poruke i sad će definitivno Filipović i Lovrinčević kazneno nastradati, ali i politički jer je mrski Most dobivao informacije iz Ministarstva - kaže Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:22