ANTIKORUPCIJSKO VIJEĆE

Grmoja protiv Plenkovića: ‘Udara na slobodu medija kako bi zaustavio objavu informacija koje ga kompromitiraju‘

Čelnik Antikorupcijskog vijeća predložit će zaključak vezan uz najavu uvođenja novog kaznenog djela.

Predsjednik saborskog Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja

 Damjan Tadic/Cropix

Na sutrašnjoj sjednici saborskog Antikorupcijskog vijeća održat će se još jedna runda - vjerojatno i posljednja - javnog saslušanja o poslovanju naše najveće naftne kompanije.

Poziv za svjedočenje o poslovanju INA-e dobili su Predrag Sekulić, nekadašnji koordinator Stožera za obranu rafinerije u Sisku, i Vesna Balenović, jedna od najpoznatijih hrvatskih zviždačica koja u svojim javnim nastupima već dva desetljeća svjedoći o, kako tvrdi, nezakonitim i mutnim poslovima u INA-i.

Osim javnog saslušanja Sekulića i Balenović, na sutrašnjoj sjednici Antikorupcijskog vijeća donijet će se i zaključak kojim će članovi Vijeća osuditi najavu premijera Andreja Plenkovića da će Vlada izmijeniti Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku kako bi objava podataka iz istraga postala kazneno djelo.

Konačno, nakon što se saslušaju svi svjedoci o poslovanju INA-e članovi Antikorupcijskog vijeća donijet će zaključak da je Vlada odgovorna za gašenje rafinerije u Sisku.

- U utorak nastavljamo sa saslušanjima vezanim uz sustavnu i dugogodišnju korupciju u INA-i kao i veleizdaju Vlade RH zbog gašenja sisačke rafinerije i pogodovanja Mađarima na kojoj će svjedočiti Predrag Sekulić i Vesna Balenović. Na Vijeću ću predložiti da se donese i zaključak vezan uz najave predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o izmjenama Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku kojim premijer udara na slobodu medija, a sve kako bi zaustavio izlazak u javnost informacija koje kompromitiraju njega i njegove suradnike - poručio je predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:17