‘ZASLUŽUJU POMOĆ‘

Grmoja traži potporu za amandman Mosta za pomoć stradalnicima na Banovini

Prilikom rebalansa prijedlog je bio pomoć od tisuću kuna, a budući da je novi proračun u eurima, taj je prijedlog korigiran na 200 eura

Nikola Grmoja

 Damjan Tadic/Cropix

Predstavnici Mosta u četvrtak su u Sisku govorili o amandmanu na državni proračun za iduću godinu po kojem bi se za oko pet tisuća stanovnika Banovine, koji su još u kontejnerima, osigurala pomoć od 200 eura na mjesec.

Kao zastupnik izabran u VI. izbornoj jedinici, saborski zastupnik Nikola Grmoja je rekao kako je uputio amandman na proračun Republike Hrvatske da se svim građanima koji su još u kontejnerima, a takvih je gotovo pet tisuća, kao pomoć isplati 200 eura na mjesec.

Kako je rekao, prilikom rebalansa prijedlog je bio pomoć od tisuću kuna, a budući da je novi proračun prikazan u eurima, taj je prijedlog korigiran na 200 eura.

"Svjestan sam da je riječ o velikim financijskim sredstvima ako se uzme u obzir cijela proračunska godina. Ipak, verujem da bi ta izdašna financijska sredstva za ljude u kontejnerima potakla Vladu da ubrza proces obnove", rekao je Grmoja.

Pozvao je sve zastupnike iz VI. izborne jedinice, posebno gradonačelnicu Petrinje Magdalenu Komes, da prilikom prihvaćanja proračuna podupru taj amandman. Kako je rekao, ne radi se o populizmu jer - "kad Vlada nešto daje, to je odmjereno, planirano, razvojno, socijalno i solidarno, ali kada nešto dolazi iz oporbe, to je populizam".

Zaključio je kako ljudi u kontejnerima zaslužuju takvu pomoć jer već treću zimu dočekuju u nehumanim uvjetima.

Vijećnica Županijske skupštine iz redova Mosta Ljiljana Lampert iz Kutine upozorila je na ozbiljno stanje nakon potresa budući da će većina stradalih i treću zimu dočekati u kontejnerima.

"Činjenica je da se Sisačko-moslavačka županija zauzima za obnovu društvenih objekata, ali obiteljske kuće su još uvijek skoro netaknute. Zbog toga pozivamo sve odgovorne u Vladi Republike Hrvatske da nešto poduzmu kako bi se što prije iskoristila sredstva predviđena za obnovu", rekla je Lampert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 16:18