ARHEOLOŠKI NALAZ KOD VINKOVACA

'Grob je već opljačkan, a konji su u njemu jer su pokojnika trebali voditi u zagrobni život'

 
 Vlado Kos / CROPIX

Ostaci rimskih kola sa skeletima dvaju upregnutih konja, koji datiraju iz 3. stoljeća poslije Krista, novo su veliko i senzacionalno arheološko otkriće nedaleko od antičkih Cibala, a današnjih Vinkovaca.

Na lokalitetu kod Starih Jankovaca arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci i Instituta za arheologiju iz Zagreba nakon tri godine neumornog rada došli su do fantastičnog otkrića.

Neprocjenjiv nalaz

- Ovo je senzacionalan nalaz u europskim okvirima. Naime, riječ je o neprocjenjivoj vrijednosti, jer ovakvi su nalazi jako rijetki. U Hrvatskoj su ovo prva kola i prvi pokop s kolima iz antičkog vremena koja su arheološki istražena. Do sada imamo podatke o dvama kolima, no to su bili slučajni nalazi koji su prije 100 godina došli u neke muzeje i ne zna se puno o njihovom kontekstu.

Sada ih imamo točno na mjestu na kojem su pokopana i možemo sve rekonstruirati te dobiti puno podataka o konstrukciji kola i grobnom ritualu - kazao je Boris Kratofil, kustos Gradskog muzeja Vinkovci i voditelj istraživanja koje je započelo 2017. godine i koje je dovelo do otkrića ovog tumula, odnosno grobnog humka promjera oko 40 metara u koji su bili pokopane važne osobe, elita iz tog doba čiji se grobovi nalaze u središnjem dijelu tumula, a nedaleko od njih je i dvokolica s dva konja.

Vlado Kos / CROPIX
Boris Kratofil

- Kola i konji bili su u vlasništvu osoba koje su ovdje pokopane i u čiju je čast podignut ovaj tumul. Na žalost, otkopavanjem grobova u koje su položeni ljudi nismo ništa otkrili, pa pretpostavljamo da su opljačkani. Odnosno, jedan je sigurno, a na drugome još radimo iskapanja, pa se nadamo da bismo mogli naći urne i grobne priloge. No, zato su kola nevjerojatno očuvana kao cjelina i bogato ukrašena.

Ovakva su kola bila uobičajena kao prijevozno sredstvo u civilnom životu onoga vremena, imala su ulogu i u njihovim vjerovanjima vezanim uz zagrobni život, gdje bi se pored groba vlasnika pokopala i dvokolica s konjima kako bi ih prenijeli dalje u zagrobni život - ispričao je Kratofil, pojasnivši i kako su konji ubijeni nakon smrti vlasnika pali kao žrtva i prilog za zagrobni život svojih vlasnika.

Društvena elita

- To je bio pogrebni ritual, a prema konjskoj opremi datiramo ih u 3. stoljeće poslije Krista, što je relativno kasno za ovakav tip običaja, koji datira još iz željeznog doba, odnosno iz predrimskog razdoblja. No, elite koje su ovdje živjele su se romanizirale i počele živjeti rimskim načinom života, ali su zadržale neke oblike vjerovanja i pogrebnih običaja kao u željezno doba, no s rimskom opremom i rimskim grobnim prilozima - kazao je Kratofil, dok je dr. Marko Dizdar, ravnatelj Instituta za arheologiju, dodao i da je riječ “o paradnoj kočiji i konjima koji nisu bili u svakodnevnoj uporabi, nego su bili statusni simbol, što ukazuje da vlasnici pripadaju samom vrhu rimske provincijalne administracije”.

Vlado Kos / CROPIX

- Radi se o ljudima koji su zapravo upravljali u ime rimskoga cara ovim dijelom provincije Panonija koji je bio iznimno važan, jer se nekih 15 km odavde nalazi rimska granica na Dunavu. S obzirom na karakterističan grobni ritual i priloge, pretpostavljamo da se radi o ljudima lokalnoga porijekla. To je običaj koji je stran rimskoj aristokraciji na Apeninskom poluotoku, ali je karakterističan za tzv. domorodačko stanovništvo koje ima porijeklo u Keltima koji su ove prostore naseljavali prije rimskih osvajanja.

No, Rimljani su koristeći se politikom “podijeli, pa vladaj” na svoju stranu određenim privilegijama pridobili taj gornji, vladajući sloj keltskoga stanovništva koji su tako zadržali svoj status tijekom Rimskoga Carstva, a koje se na njih oslanjalo u upravljanju tim osvojenim prostorom - istaknuo je Dizdar.

Na prostoru na kojem je tumul pronađen, prema Kratofilovim riječima, bilo je “onodobno seosko imanje, a u sklopu njega nekakva vila rustika”.

- Ova je lokacija jako blizu nekadašnje ceste koja je od Cibala vodila u Sirmium (Srijemska Mitrovica, op.p.) i koja je bila jako važna poveznica istoka i zapada Rimskog Carstva. Tumul je, dakle, podignut blizu ceste kako bi se moglo vidjeti da se radi o nekim moćnim osobama - rekao je Kratofil. Arheolozi su pri kraju svoga posla na ovom lokalitetu i uskoro će izvaditi kola i skelet oba konja.

Vlado Kos / CROPIX

Velika analiza

- Plan je sve metalne nalaze restaurirati, a onda ih izložiti u Gradskom muzeju Vinkovci zajedno sa skeletima konja. Cilj je da u suradnji s konzervatorima dobijemo potpuno rekonstruirana kola – najavio je Kratofil, a Dizdar je dodao i kako ih jako zanimaju konji koje su pronašli.

- Kroz različite interdisciplinarne analize doći će se do niza iznimno važnih podataka o vrsti, spolu, prehrani, ali i porijeklu konja čime ćemo doznati jesu li bili lokalnog porijekla ili su uvezeni s nekog drugog prostora – kazao je Dizdar. Inače, s obzirom na to da se nalazi na njivi, tumul je poljoprivrednom nivelacijom smanjen na visinu od oko jednog metra, a izvorno je bio visok od 2 do 6 metara. Budući da bi ga daljnja obrada zemlje dodatno devastirala, arheolozi su pristupili zaštitnom istraživanju, koje im je donijelo vrijedno otkriće - zaključio je Kratofil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:54