POVRAT IMOVINE

GROF GEORG ELTZ 'Uknjižio sam se na Vukovar!'

‘Privatne osobe i tvrtke ne moraju strahovati, zahtjev se odnosi samo na zemlju u državnom vlasništvu’
 Vlado Kos/CROPIX

Istina je da je Zemljišno-knjižni odjel Općinskog suda u Vukovaru stavio zabilježbe na više od 500 katastarskih čestica koje je posjedovala moja obitelj do konfiskacije iz 1945. - rekao je jučer grof Georg Eltz.

- Moji odvjetnici inicirali su to jer se već 17 godina odgađa legalna procedura propisana zakonom iz 1996. - kaže grof Georg Eltz. Problemi s kojima se u postupku povrata susreo su, kaže, to što županija nije provela povrat koji je zakonom bio propisan.

- Jer je sve moglo biti riješeno još prije 17 godina - dodaje grof Eltz. Također kaže da se slučaj odužio jer su dokumenti u arhivima, pa i katastru, bili uništeni te da mu je kao privatnoj osobi trebalo dugo da uopće identificira što je točno pripadalo obitelji.

- A isto tako naivno sam vjerovao da je državnim autoritetima u interesu da poštuju zakonom propisane obveze i riješe ovaj slučaj neopravdanog oduzimanja imovine od strane komunističkog režima - komentira grof Eltz.

Zbog administrativne greške, dodaje, u zahtjevu prema sudu poslali su zahtjev za stavljanjem zabilježbe na česticama na kojima se nalazi dvorac Eltz u Vukovaru.

Vraćanje u naravi

- Danas su moji odvjetnici zatražili da se povuku te zabilježbe jer je dobro poznato da je namjera mog oca, pa i moja, bila da se dvorac donira gradu Vukovaru - rekao je grof Eltz. Također je pojasnio da privatne osobe, ali i kompanije koje posjeduju čestice koje su nekad pripadale obitelji Eltz ne moraju strahovati jer se njihov zahtjev za povratom prema zakonu može primjeniti samo na čestice koje su u državnom vlasništvu.

Eltzov odvjetnik Branimir Iveković također dodaje da je zahtjev za povratom konfiscirane imovine podnesen je još 1997., sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine iz 1996.

- Dio zakonom propisane procedure - koju očito odugovlači državna uprava - je i upis zabilježbe na zemljišnim česticama koje su bile konfiscirane 1945. Sukladno spomenutom zakonu, takve čestice moraju biti obeštećene ili u slučaju da su u državnom vlasništvu, vraćene u naravi. Takve zabilježbe nikako ne utječu na pravovaljano upisano vlasništvo današnjih vlasnika - navodi Eltzov odvjetnik.

Poljoprivredne površine

Prema sudskom rješenju iz ožujka 2014., zabilježbe su stavljene na česticama na području općina Vukovar, Berak, Bršadin, Čakovci i Negoslavci.

Grof Eltz, inače, traži povrat stotina hektara poljoprivrednih površina, pa i onih na kojima su u međuvremenu sagrađni i drugi objekti. Tako se na popisu nalaze poljoprivredne površine, šume, no i zgrade, škole, hotel, nekretnine Grada Vukovara, Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, Ine, Vupika, Veleprometa i drugih.

Gorf Georg Eltz je od oca u nasljeđe dobio taj zahtjev za povratom imovine u Hrvatskoj, ali ga do danas nije realizirao. No, zato je u Hrvatskoj podigao uspješnu turističku grupaciju Valamar grupu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:45