JEZIVI PRIZORI

Grom usmrtio cijelo stado ovaca na Braču: ‘Ostao sam bez svega. Nisam više u stanju pričati‘

‘Ubilo me skroz. U šoku sam. Ni ja ni žena nemamo penzije. Teško mi je, kazao nam je 64-godišnji Zore Trutanić drhtavim glasom
 Ivica Radić, SD

Snažno grmljavinsko nevrijeme koje je u osvit zore u nedjelju poslije četiri sata pogodilo istočni dio otoka Brača, posebice općinsko središte Selca, pričinilo je velike štete koje će se tek zbrajati i koje će se dugo prepričavati. Gromovi su „tukli“, tvrde, više od sata vremena, javlja Slobodna Dalmacija.

Ipak najveću štetu je pretrpio Zoran Trutanić iz Selaca kojemu je grom uništio stado od 47 ovaca te mu ugrozio životnu egzistenciju. Udar groma preživjelo je svega 5 njegovih ovaca. Takav pomor stoke ne pamte ni najstariji stanovnici Brača.

"Ubilo me skroz. U šoku sam. Ni ja ni žena nemamo penzije. Sada sam ostao bez ičega. Nisam više u stanju pričati. Teško mi je“ - kazao nam je 64-godišnji Zore Trutanić drhtavim glasom u kojemu se osjećala sva težina tragedije koja ga je zadesila.

image
Ivica Radić
image
Ivica Radić
image
Ivica Radić

Ovce, janjad i sir bili su njegov život. Nije potrebno opisivati kako se Trutanić osjećao kada je ugledao pokošeno stado. Na licu mjesta bio je i veterinar dr. Mate Ćule kojemu nije preostalo ništa drugo nego posvjedočiti tom jezivom prizoru.

Grom je udario i u kampanel župne crkve, točno iznad zvonika odnosno mjesta na kojemu se nalaze četiri zvona. Od siline udara izletjelo je nekoliko „facada“, a kamen se raspršio u krugu od tridesetak metara.

image
Ivica Radić
image
Ivica Radić

Najveći kamen, kazao je Tino Štambuk, predsjednik selačkih vatrogasca koji su prvi pritekli u pomoć, pao je ispod zvonika te je bio težak petnaestak kilometara i veliko poput mikrovalne peći. Krhotine su oštetile i dva automobila, s time da je jednom kamen prošao kroz krov.

Kamen je oštetio krovište župne crkve te nekoliko krovova na obiteljskim kućama pa su vatrogasci izmijenili oštećene kupe. Isto tako od krhotina kamena stradala je i javna rasvjeta, a s prometnica je trebalo ukloniti nanose kamenja s kampanela. Mnogo je onih koji se žale da su im stradali mobilne i internetske veze i uređaji te električni aparati i TV prijemnici.

Hrabri vatrogasci popeli su se na zvonik i uklonili oštećenja odnosno kamenje koje je prijetilo daljnjem odronjavanju, navodi Slobodna Dalmacija.

image
Ivica Radić
image
Ivica Radić
image
Ivica Radić
image
Ivica Radić
image
Ivica Radić
image
Slobodna Dalmacija
image
Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2023 02:33