OTVARANJE VRATA SIROTINJI

Grubišić: 'Crkva bi trebala biti osjetljiva na socijalne potrebe građana, ne prodavati srednjovjekovnu ideologiju o seksu!'

Kad su dani iznimno hladni, bugarski beskućnici mogu se skloniti u “svim hramovima u gradovima i selima” koji će biti otvoreni 24 sata, naložio je nedavno mitropolit Kiril Kovačev, javlja Vjerska informativna agencija, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Kontroverzni mitropolit iz Varne, kojega su nekada povezivali s bugarskom sigurnosnom službom, poručio je da beskućnicima i sirotinji treba ponuditi obrok, a po potrebi i odjeću. Slične naputke već provodi bugarska mitropolija Sliven, a u posebnom prostoru beskućnicima se nudi i liječnički pregled, prenosi Mondo.

− To je lijep primjer načina življenja kršćanske vjere, jer ono što propovijedaju i provode izravno u životu − komentirao je sociolog religije prof. dr. Ivan Markešić.

Na upit možemo li što naučiti iz bugarskog primjera, dr. Markešić odgovara:

− Primjer je više nego poučan. Vraća nas u dane kršćanstva, u vrijeme svetog Franje Asiškog. Govori o potrebi brige za siromašne i davanja onoga što se ima na raspolaganju.

I saborski zastupnik dr. don Ivan Grubišić slaže se da je bugarski primjer poučan.

− Sigurno bismo iz tog primjera mogli nešto naučiti, ali izgleda da još nismo sazreli za neke prepoznatljive socijalne poteze, odnosno potrebe. Ja taj čin mitropolita pozdravljam, a smatram da bi Crkva kod nas trebala biti osjetljivija na socijalne potrebe građana, a ne samo prodavati srednjovjekovnu ideologiju o ljudskoj seksualnosti i zdravstvenom odgoju u školama − rekao je zastupnik Grubišić.

Profesor Slavko Jerončić, ravnatelj Caritasa splitsko-makarske nadbiskupije, kaže kako nema ovlasti predložiti otvaranje crkava.

− Crkva je sakralni prostor, predviđen za liturgijska slavlja i druge obrede, ali time crkva ne izostavlja svoju brigu za beskućnike. No, mislim da bi rješenje trebalo tražiti u nekim drugim prostorima koji su prikladniji za spavanje i obitavanje − istaknuo je Jerončić.

On ističe da su crkve glomazne i u njima je hladno te nisu predviđene za stanovanje, odnosno nemaju ono što je potrebno za život čovjeka.

− Crkva se brine za beskućnike i siromašne i to spada u njezin pastoral. Crkva preko Caritasa rješava materijalne potrebe siromaha i beskućnika, u skladu sa svojim mogućnostima. U to spada prehrana, koju nudimo u nekim biskupijama. Neke biskupije imaju i prenoćišta − rekao je ravnatelj Caritasa splitsko-makarske nadbiskupije, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:18