OKRŠAJ NA KVARNERU

Grubišić tvrdi da je Rijeka dužna 241 milijun kuna, Obersnel: ‘Pomiješao je kruške i jabuke‘

Udruga Građani prije svega, koja stoji iza kandidature Davora Štimca za gradonačelnika Rijeke, predstavila je analizu financijskog stanja Grada
Vojko Obersnel i Andrej Grubišić
 Cropix

Udruga Građani prije svega (GPS), koja stoji iza kandidature Davora Štimca za gradonačelnika Rijeke, Ive Rinčić za županicu Primorsko-goranske županije i Nezavisne liste Davora Štimca za predstavnička tijela u Gradu i Županiji, predstavila je u Rijeci analizu financijskog stanja Grada Rijeke i vlasnički povezanih komunalnih društava.

Analizu temeljenu na javno dostupnim podacima izvršila je konzultantska tvrtka Grubišić & partneri. Rekli su da je ta analiza namijenjena budućem gradonačelniku da ima uvid u financijsko stanje Grada kada preuzme vlast. Ekonomski analitičar Andrej Grubišić iz Grubišić & partneri je prominentni hrvatski libertarijanac, a prema njegovoj analizi, neto dug Grada Rijeke, bez komunalnih društava, iznosi 241 milijun kuna.

Kako tvrde Grubišić & partneri, iz financijskih izvještaja Grada i konsolidacije devet komunalnih društava, koja su obuhvaćena analizom, proizlaze sveukupne neto obveze u iznosu od gotovo 1,8 milijardi kuna, a sam ukupni dug iznosi 892 milijuna kuna.

Grubišić tvrdi da je potrebno da se Grad razdužuje, kao što je radio do 2019. godine da bi ispoštovao zakonske odredbe o rokovima plaćanja, što, prema njegovu mišljenju, djelomično ograničava ispunjavanje predizbornih obećanja svih kandidata i ulaganja u budući rast.

- Kada bi se uzela u obzir prodaja imovine koja je rađena posljednjih nekoliko godina, potrebno je otprilike osam godina da bi se dug vratio, a bez toga dolazimo do 20-ak godina da bi se postojeći dug vratio. To je dobrim dijelom posljedica činjenice da je posljednjih nekoliko godina bilo puno infrastrukturnih kapitalnih projekata - rekao je Grubišić.

Dodao je kako su jedna od bitnijih stvari koje budući gradonačelnik treba ozbiljno razmotriti različite vrste optimizacije.

- Izračuni pokazuju da bismo, kada bismo došli do 10-postotne uštede u rashodima na masu plaća u Gradu Rijeci, uštedjeli 60-ak milijuna kuna godišnje, što znači da bi trebalo desetak godina da se konsolidira postojeći dug. Za to je potrebna politička volja, ali apsolutno mislim da je provedivo i racionalno. Naša je preporuka da treba ozbiljno raditi na javno-privatnim partnerstvima i da neka poduzeća treba prepustiti tržištu - objasnio je Grubišić koji smatra da za kapitalne projekte treba koristiti sredstva europskih fondova.

Grad Rijeka dosada i jest koristio sredstva europskih fondova za kapitalne projekte, pa su njima sagrađeni infrastrukturni objekti u kompleksu Benčić kao što su Palača šećera, Dječja kuća i Gradska knjižnica koja se gradi, a obnovljen je i brod Galeb. Sredstvima iz fondova EU financira se i gradnja kanalizacijske mreže u naseljima riječkog prstena, što je projekt komunalnog društva Vodovod i kanalizacije.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kaže da Andrej Grubišić iznosi netočne podatke da je dug Grada Rijeke 241 milijun kuna i da bi trebalo šest godina da se taj dug otplati. Prema njegovim riječima, dospjele obaveze Grada Rijeke, dakle dug, 30. travnja 2021. iznosile su 74,7 milijuna kuna. Ukupno stanje obaveza Grada je, kako ističe gradonačelnik, 451,8 milijuna kuna, od čega su dospjele spomenutih 74,7 milijuna kuna ili 16,5 posto ukupnih obaveza, a nedospjele, dakle, dugoročni krediti koji dospijevaju na naplatu do 2036. godine, iznose 377,1 milijun kuna.

- Nije nikakvo spektakularno otkriće da će se krediti otplaćivati u roku u kojem su ugovoreni, a taj rok nije šest nego 16 godina. Svi su ovi podaci javno dostupni u godišnjim i polugodišnjim izvješćima gradskog proračuna koji se dostavljaju Ministarstvu financija i objavljuju na gradskom portalu, kao i u izvješćima koja se tromjesečno dostavljaju Fini. Ne vidim zašto je bila potrebna posebna "stručna" analiza koja je pritom čak polučila pogrešne podatke i o stanju obaveza i o razdoblju otplate - rekao je Obersnel o analizi koju je naručila udruga koja podupire gradonačelničkog kandidata Davora Štimca.

Obersnel tvrdi da se ovdje radi o miješanju krušaka i jabuke za friziranje podataka.

- Nemoguće je "konsolidirati" komunalna odnosno trgovačka društva i proračun grada jer Zakon o proračunu uopće ne predviđa takvo vođenje i prikazivanje financija. U konsolidiranom proračunu Grada nalaze se tzv. korisnici proračuna, dakle ustanove, mjesni odbori, vijeća nacionalnih manjina i slično, a komunalna odnosno trgovačka društva Grada Rijeke ne ovise o gradskom proračunu, osim Autotroleja, to jest javnog gradskog prijevoza koji se subvencionira u svim gradovima. Iz objavljenih godišnjih izvještaja, odnosno završnih računa komunalnih i trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada, vidljivo je da posluju s dobiti i uredno podmiruju svoje obaveze, uključujući i kredite u predviđenim rokovima. Teza o prezaduženosti Grada Rijeke je neistinita jer se Grad može zadužiti samo uz suglasnost Ministarstva financija, i to u okviru zakonom definiranog iznosa. Stoga "spajanje" ovih obaveza predstavlja miješanje krušaka i jabuka i u ozbiljnoj financijskoj analizi to ne bi bilo moguće. Ali, evidentno je da ovo nije ozbiljna, nego frizirana analiza - poručio je Vojko Obersnel.

Riječki gradonačelnik osvrnuo se i na minuli rad ekonomskog analitičara koji je analizirao financije Grada Rijeke.

- Andrej Grubišić je financijski analitičar koji je, primjerice, 2018. godine, kada se Rijeka borila za opstanak brodogradilišta 3. maj, javno tvrdio da treba zatvoriti škverove jer brodogradnja nije nacionalni interes. Isti gospodin čest je medijski gost u društvu s notornom Željkom Markić pa je tako prošle godine s njom i Zlatkom Hasanbegovićem gostovao u emisiji Velimira Bujanca "Bujica" i ondje tvrdio da je financiranje udruga civilnog sektora javnim novcem "prisilno" te da je pitanje koliko su udruge uopće korisne. U tom gostovanju jasno je dao do znanja da opravdanim smatra da se javnim novcem financira policija, vojska i sudstvo, ali ne i udruge civilnog sektora - rekao je Obersnel.

Riječki gradonačelnik kaže da je kandidat za gradonačelnika Davor Štimac "na stol iznio vrlo specifične karte koje mnogo govore o svemu onome o čemu se dosad mudro nije želio izjašnjavati".

- "Slobodno" tržište, "slobodno" preživljavanje i "slobodna" propast, tako izgleda društveno uređenje koje zagovara Andrej Grubišić. ​Gradonačelnički kandidat Davor Štimac dao mu je povjerenje da za potrebe izbora analizira riječke gradske financije i predloži kako ih unaprijediti - zaključio je Vojko Obersnel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:33