BORBA ZA VLAST

Gubi li Jadranka Kosor potporu u vrhu HDZ-a

Jedna od zamjerki je da se borba protiv korupcije okrenula protiv samog HDZ-a
 Čović/CROPIX

ZAGREB - Šefica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor, kako doznajemo, nezadovoljna je zbog stanja u stranci, a nekim bliskim suradnicima zadnjih dana neprestano se žali da nema čvrstu potporu ni u samom predsjedništvu.

No takav razvoj situacije ne čudi jer su Jadranku Kosor, doznajemo, HDZ-ovci već otpisali. Naime, gotovo nitko od vodećih ljudi te stranke ne vjeruje više u pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima, a ako HDZ izgubi, slikovito opisuju - “Kosor na čelu stranke neće opstati ni dva dana”.

Loš rejting

- Vrh stranke je svjestan da gubi izbore i sada je glavno pitanje tko će vladati HDZ-om. Mnogi su ogorčeni i pitaju tko je kriv za tako bijedne postotke što ih stranka dobiva u anketama. Već dulje vrijeme vlada kaos, a počela je i borba za pozicije. Jedni se guraju na čelno mjesto stranke, drugi bi tek da zadrže poziciju, a treći čine sve da ne završe u zatvoru - opisao je situaciju jedan od naših sugovornika iz HDZ-a.

Kaže da u HDZ-u trenutačno postoje tri struje. Jedna je ona potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa kojoj pripadaju i ministri Božidar Kalmeta te Darko Milinović. Tu su još i novi ministar graditeljstva Branko Bačić te Ante Kulušić, šibenski HDZ-ovac kojeg je upravo Kosor kooptirala u vodstvo stranke.

Milinović i Karamarko

Drugu struju čine Kosor i njezini ljudi, ako se mogu tako nazvati, jer šefica HDZ-a, osim predsjednice mladeži i bliske suradnice Martine Banić, u stranci nikada nije imala svoju “ekipu”. Štoviše, otpočetka je iskazivala nepovjerenje prema mnogima. Zato se priklonila novim ljudima koje je sama dovela - ministru gospodarstva Đuri Popijaču, ministrici financija Martini Dalić, potpredsjedniku Vlade Domagoju Miloševiću, te Davoru Stieru.

- Kosor ih na sjednicama Vlade u zadnje vrijeme stalno favorizira. No oni će moći malo toga napraviti jer nisu dugo u stranci, nemaju svoju bazu, niti znaju kako funkcionira stranka poput HDZ-a - kaže naš izvor. Dio HDZ-ovaca, doznajemo, podržava treću opciju, ministra policije Tomislava Karamarka. On još nije u HDZ-u, ali, navodno, čeka poziv premijerke da uđe u Predsjedništvo, a ona se premišlja jer je shvatila da joj od njega prijeti najveća opasnost. S obzirom na trenutačnu situaciju, u HDZ-u procjenjuju kako će se bitka za novog šefa HDZ-a voditi upravo između Karamarka i Milinovića, dok Jadranki Kosor ne daju baš velike šanse.

Propustila šanse

- Milinović je jak na terenu, dugogodišnji je član HDZ i ima svoje ljude u stranci. Sigurno će ga - osim Šeksa, Bačića, Kulušića i Kalmete, koji se čak namjerava povući iz visoke politike - podržati i Ivan Jarnjak, koji također nije zadovoljan stanjem u stranci. Jarnjak, saznajemo, smatra da je Kosor izgubila kontrolu nad strankom, pa se borba protiv korupcije okrenula protiv samog HDZ-a. Naš izvor dodaje da i Karamarko visoko kotira, bez obzira na to što nema svoju bazu. - Karamarko uživa određenu popularnost i novo je lice, a toga fali u HDZ-u. Zato Karamarko ima ozbiljne šanse da preuzme stranku - procijenili su neki iz vrha stranke. Za Jadranku Kosor smatraju da je propustila prigode što ih je imala, zaključio je naš izvor.

Trebalo je nešto učiniti puno prije

- Predsjednica nas na sastancima stalno optužuje da joj ne čuvamo dovoljno leđa. Ponaša se poput učiteljice i proziva nas za svaku sitnicu. U nekim situacijama pokušava oponašati Sanadera, ali joj to ne uspijeva jer nema autoritet - ispričao je jedan visoki dužnosnik HDZ-a . Kaže kako je Kosor trebala nešto napraviti kad je u anketama imala popularnost oko osamdeset posto. Što sad može učiniti? Stalno je spominjala unutarstranačke izbore za koje je sada ionako kasno, ali nije ih, zapravo, nikad namjeravala ni provesti. Pravdala se unutarstranačkim izborima kako bi time u neizvjesnosti držala one koji su joj neskloni, a zapravo ih se plašila - ispričao je naš izvor iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 20:50