DRAMATIČNI PRIZORI

GUMENJAK S VIŠE OD 100 LJUDI POČEO TONUTI Hrvatska posada herojski spasila unesrećene od sigurne smrti

 YouTube

Posada tankera MCT Breithorn koji plovi pod švicarskom zastavom i pod zapovjedništvom kapetana Aleksandra Mikića iz Rijeke i s još jednim članom posade iz Hrvatske, prvim časnikom palube Denisom Žauharom iz Malog Lošinja, sudjelovala je u vodama između Malte i talijanskog otoka Lampeduse u akciji spašavanja kojom je rukovodila spasilačka služba Italije.

U operaciji koja je trajala od 13 sati pa sve do 21 sat navečer, odlučna i dobro pripremljena posada broda uspjela je spasiti od sigurnog utapljanja i smrti svih 105 osoba iz afričkih država iz tonućeg gumenjaka dužine oko 8-9 metara i širine 3 metra opremljenog vanbrodskim motorom snage oko 100ks.

Vrijeme u satima spašavanja nije bilo obećavajuće, približavala se hladna fronta s umjerenim južnim vjetrovima i valovima visine do 3 metra. Srećom po izbjeglice, motor na gumenjaku je još uvijek bio u voznom stanju pa su se stoga uspijeli približiti tankeru s desne strane i nekako se vezati.

Nakon uspješnog manevra i uz pomoć trenirane i posebno medicinski opremljene posade broda, izbjeglice su počele ukrcaj na brod.

Riječ je o imigrantima iz Gambije, Senegala, Eritreje, Gvineje, Obale Slonovače, Sudana, Južnog Sudana, Malija i Konga. Pruženo im je utočište na palubi broda, vode i hrane u dovoljnim količinama.

Brod je nakon toga, po naputcima spasilačke službe Italije, nastavio plovidbu prema luci prihvata, Trapani na Siciliji.

Spašeni imigranti prekrcani su 6. studenoga u kasnim popodnevnim satima na brod Talijanske ratne mornarice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 02:28