HNB BRANI KUNU

Guverner Rohatinski ponovo spasio tečaj - ne dopušta da euro prijeđe 7,40

HNB je poslovnim bankama prodao 116,4 milijuna eura, a iz sustava je povukao 866 milijuna kuna. To je prva intervencija središnje banke od lipnja, kada je sprečavala jačanje kune
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB - Hrvatska narodna banka jučer je intervenirala na deviznom tržištu kako bi spriječila daljnje slabljenje kune koja se među bankama počela prodavati po tečaju iznad 7,40 za euro. Poslovnim je bankama HNB prodao 116,4 milijuna eura po srednjem tečaju od 7,39 kuna, a iz sustava je povukao 866 milijuna kuna. To je prva intervencija središnje banke na tržištu od kraja lipnja, kada je djelovala u suprotnom smjeru: nastojala je spriječiti jačanje kune, čija je vrijednost u to vrijeme bila ispod 7,20 za jedan euro.

Neizvjesnost

Na posljednju intervenciju, kako pojašnjavu u HNB-u, odlučili su se zato što je jučer u samo nekoliko sati došlo do nagle potražnje za devizama i slabljenja kune. To objašnjavaju neizvjesnošću koja je zavladala među bankama oko toga hoće li centralna banka braniti tečaj. “Zato smo željeli odmah poslati nedvosmislenu poruku da će HNB i dalje odlučno braniti tečaj”, kažu u HNB-u.

U proteklih mjesec dana nije bilo većih oscilacija tečaja i euro se prodavao u rasponu od 7,36 do 7,41, što se u ovo doba godine smatra uobičajenim. Međutim, postupno slabljenje tečaja traje već dulje vrijeme, a proteklih je tjedana i malo izraženija psihoza zbog ukupne ekonomske situacije. Najnovijem slabljenju kune, smatraju analitičari, pridonijeli su i drugi razlozi. Kako država upravo izdaje kunske obveznice, a na naplatu joj dolaze ranije izdane obveznice s deviznom klauzulom, banke nastoje uskladiti svoje pozicije, pa su im u većoj mjeri trebale devize.

Nulta tolerancija

- Bez obzira na trenutačne okolnosti, ne vjerujem da će HNB tolerirati nagle skokove tečaja jer on ostaje čvrsto sidro za očuvanje financijske stabilnost - ističe Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke. On procjenjuje da ćemo kraj godine dočekati s tečajem nižim od 7,40 kuna za euro. Na to će dijelom utjecati veća potražnja za kunama u prosincu zbog blagdanske potrošnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:40