ROHATINSKI ODUŠEVIO

Guvernerov govor: Bez grča, mucanja i nelagode. Uspio je!

Izjava Željka Rohatinskog u Dnevniku HRT-a nije bila unaprijed ‘uvježbavana’
 Nikša Stipaničev/CROPIX

ZAGREB - Nemam nikakvih političkih ambicija i neću se kandidirati na predstojećim parlamentarnim izborima, izjavio je u nedjeljnom Dnevniku po tko zna koji put guverner Rohatinski. No, za mnoge TV gledatelje više nego vijest bilo je - kako je to guverner rekao!

Strah i frustracije

Njegova izjava izrečena je bez muke, pauza, grča i nelagode, što uvijek prate izjave ljudi s ozbiljnom govornom manom.

Sjetimo se goleme tjeskobe, straha i frustracije javnim nastupom britanskog kralja Georgea VI., što je filmu “Kraljev govor” priskrbilo Oscara za najbolji film 2010.

Princ Albert, dok je još bio samo vojvoda od Yorka, prije nego što je postao kralj George VI., odlazi na govornu terapiju kod samoukog, kontroverznog, krajnje demokratski nastrojenog bivšeg australskog glumca Lionela Loguea koji želi zaći dublje u prinčev problem, uvjeren da se nitko ne rađa s govornom manom. Terapeut princa uvjerava da je njegovo mucanje posljedica odrastanja s autoritarnim ocem, u sustavu koji djecu “ne želi čuti” pa im i doslovno ne dopušta da razviju mogućnost da jasno i bez straha izreknu što žele.

Potraga za izgubljenim

Princ zgranuto odbija rovati po svome djetinjstvu i intimi u potrazi za izgubljenim glasom i sigurnim javnim nastupom, što bi zasigurno učinio i guverner Rohatinski.

No, suština nije više u uzrocima te govorne mane kod danas neobično sigurnog, odlučnog muškarca kojeg niti želja milijuna Hrvata ne može natjerati da promijeni svoju odluku i uđe u politiku.

Uspješna metoda

Najbliži prijatelji Željka Rohatinskog potvrdili su nam da guvernerov govor nije posljedica dugotrajne pripreme kratke izjave za Dnevnik, već je doista uz pomoć ValMod metode svoj problem prevladao.

U svakodnevnom govoru njegove su rečenice neposredno nakon terapije tekle još fluentnije i brže, no metoda u počecima, prije nego što mozak u cijelosti ne promijeni obrazac i prihvati jasan govor bez mucanja, zahtijeva neku vrstu uporne svakodnevne vježbe poput fizioterapije.

Tužno je što naš liječnik dr. Novosel neće dobiti svoju filmsku posvetu kao Lionel Logue. Ili je možda netko iz HRT-a već na putu prema Varaždinu da ispita sve nijanse originalnog hrvatskog medicinskog proizvoda, ValMod metode?

‘S guvernerom se pričalo oko ulaska u HSLS’

Dražen Budiša, koji se nedavno, nakon osam godina, ponovno vratio u politiku, izjavio je za jedne dnevne novine da je sudjelovao u razgovorima s Rohatinskim o njegovu političkom angažmanu u HSLS-u.

- Razgovor je bio na inicijativu nekoliko istaknutih HSLS-ovaca koji su u prijateljskim odnosima s Rohatinskim, ali nije donesen decidirani stav.

- Ne tajimo da smo željeli imati Rohatinskog u HSLS-u ili na našoj listi s obzirom na njegov ugled u javnosti. Međutim, nakon što je ta informacija procurila u javnost, guverner je demantirao da ima političke planove - istaknuo je Budiša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:51