DAVOR BOŽINOVIĆ

‘Gužve na Bajakovu nemaju veze s ulaskom Hrvatske u Schengen. Evo o čemu se zapravo radilo‘

I ranije smo komunicirali da se od 1. siječnja granična kontrola na vanjskoj granici neće promijeniti i nije se promijenila, tvrdi ministar

GP Bajakovo, arhiva

Gužve na Bajakovu proteklog vikenda nemaju apsolutno nikakve veze s činjenicom da je Hrvatska od 1. siječnja članica šengenskog prostora, izjavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Odgovarajući na Hinin upit Božinović je kazao da su gužve koje su se stvorile tijekom vikenda na graničnom prijelazu Bajakovo očekivane zbog završetka blagdana i povratka većeg broja ljudi prema zemljama EU.

„I ranije smo komunicirali da se od 1. siječnja granična kontrola na vanjskoj granici neće promijeniti i nije se promijenila, jer hrvatska policija od ranije primjenjuje šengenski zakonik.

Uzmimo podatke hrvatske granične policije za 24. prosinca prošle godine, dok još nismo bili članica šengena, a kada je situacija na Bajakovu bila obrnuta. Dakle, na ulazak u Srbiju se čekalo i do pet sati jer unatoč velikom broju traka za graničnu kontrolu na hrvatskoj strani, infrastruktura s druge strane granice ne može podnijeti toliki broj putnika, a bez većih čekanja”, kazao je Božinović.

Dodao je da su svi koji su ovaj vikend putovali mogli osjetiti šengen, „ali na drugoj lokaciji, u trenutku kada su bez zaustavljanja i čekanja na graničnu kontrolu izašli iz Hrvatske i ušli u Sloveniju, kao što su i tisuće naših građana, po prvi puta, bez ikakvih gužvi krenuli na svoja skijaška odredišta”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2023 01:40