NEMOJTE ČEKATI

Gužve na šalterima zbog podizanja novih osobnih i putovnica, načelnica PUZ-a ima dobru vijest za sve

Najnoviji podatci MUP-a pokazuju da je više od 180 tisuća nevažećih osobnih iskaznica

Ilustracija

 Tom Dubravec/Cropix

U Vukovarskoj ulici u Zagrebu večeras je vladala gužva. Naime, građani podnose zahtjeve i podižu osobne iskaznice i putovnice.

Njihovo radno vrijeme je do 19 sati, ali poslova je još puno i bit će ga narednih tjedana s obzirom na najnovije podatke MUP-a da je više od 180 tisuća nevažećih osobnih iskaznica.

"Očekivali smo da će ovih dana biti gužvi, prvenstveno zbog isteklih osobnih iskaznica koje su obvezan dokument za hrvatske državljane s prebivalištem u Republici Hrvatskoj", rekla je RTL-u načelnica sektora za Upravne poslove PUZ-a Mladenka Barišić.

Na pitanje, je li se smanjio broj nevažećih osobnih iskaznica otkako je proglašen kraj pandemije, kaže da jest i to za 40.000, koliko je izvađeno novih osobnih iskaznica.

No ima i dobra vijest. Iako je istekao rok od 30 dana od kraja pandemije u kojem su se dokumenti trebali obnoviti, načelnica Barišić kaže: "Zbog rokova neće se poduzimati nikakve prekršajne sankcije za građane koji nisu ishodili osobne iskaznice. Ali sugeriramo da čim prije podnesu zahtjeve za novih osobnim iskaznicama."

Kaže da je valjanost istekla i za oko 390.000 putovnica za vrijeme pandemije. "Putovnica nije obvezan dokument i ne mora se obnavljati, kao ni vozačka dozvola, ako netko ne misli upravljati vozilom", rekla je Barišić.

Obično su izgovori, otkriva, bolest i nemogućnost zbog boravka u inozemstvu.

Svi koji imaju e-osobnu do ostalih dokumenata mogu online, a dostava stiže na kućnu adresu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:54