VELIKA NEPRAVDA

Haag mu ne da odštetu: Da su Čermaku sudili kod nas, dobio bi milijun kuna, ovako ni lipe

Da se suđenje odigralo u SAD-u, Čermak bi sada mogao tužiti Carlu Del Ponte i tražiti odštetu
Zagreb, 150411.Zracna luka Pleso.Nakon oslobadjajuce presude u Den Haagu, general Ivan Cermak doletio je vladinim zrakoplovom u zracnu luku Pleso gdje ga je docekala predsjednica vlade RH Jadranka Kosor.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Potvrdi li sud u drugom stupnju i pravomoćno njegovu nevinost, general Ivan Čermak, koji je nedužan proveo gotovo četiri godine u haaškom pritvoru i još tri i pol u kućnom, za duševnu bol, enormne troškove odvjetnika i još veću izgubljenu dobit neće dobiti ni lipe. Da mu se sudilo u Hrvatskoj, prema grubim izračunima dobio bi odštetu od oko milijun kuna, a da je pravomoćno oslobođen u SAD-u, mogao bi i privatno tužiti Carlu Del Ponte i naplatiti od nje svoje gubitke.

‘To je velika nepravda’

- Međutim, Statut Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) nije predvidio naknadu za osobe koje su neosnovano lišene slobode, među koje pripadaju i optuženici koji su nakon dugotrajnog postupka oslobođeni. To je velika nepravda i gotovo da nema drugog suda koji ne previđa takvu mogućnost - kaže odvjetnica Jadranka Sloković, koja je do 2007. godine bila dio Čermakova odvjetničkog tima.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda generalima

A koliko je general Čermak, koji je od 2007. godine sam plaćao svoj vrhunski odvjetnički tim, potrošio tijekom suđenja, nitko neće moći procijeniti. Koliko je platio slobodu, znat će samo on.

U razdoblju od 2004. godine do 2007. godine hrvatska je Vlada na njegove odvjetnike, prema dosad objavljivanim podacima, potrošila oko 750.000 eura.

400 kuna po danu

Čermak je 2007. sam angažirao vrhunski odvjetnički tim, koji su vodili britanski odvjetnici akreditirani u Haagu Steven Kay i Gillian Higgins. Zanimljivo je da je izabrao upravo odvjetnike koje je Haaški sud dodijelio Slobodanu Miloševiću.

Hrvatski odvjetnici neslužbeno izjavljuju da nije pogriješio. Upravo je Čermak, kažu, u Haagu imao najvrsniji odvjetnički tim, što je također pridonijelo oslobađanju. Koliko su ga ti odvjetnici stajali u protekle četiri godine, nitko se ne usuđuje procjenjivati.

- Svota se izražava sasvim sigurno u milijunima eura, a je li to tri, pet ili deset milijuna, ne mogu procijeniti - kaže jedan poznati zagrebački odvjetnik s iskustvom u haaškim procesima. Od svega toga Čermak neće dobiti ni centa povrata. Da mu se sudilo na stalnom Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), bio bi pravedno obeštećen. Da su mu, pak, sudili hrvatski sudovi, također bi dobio obeštećenje. Visina odštete ovisi o vremenu provedenom u zatvoru jer se odšteta isplaćuje po danu.

S obzirom na iznimno visoke Čermakove troškove i poslovne gubitke, može se procijeniti da bi za vrijeme boravka u zatvoru dobio 400 kuna po danu, odnosno oko 570.000 kuna. Ako bi mu sud priznao i odštetu za tri i pol godine kućnog pritvora u istom iznosu, dobio bi još oko 500.000 kuna.

Kupreškiće je zatvor financijski uništio, ali naknadu nisu dobili

Prema podacima odvjetnice Jadranke Sloković, postoji 20-ak osoba koje je ICTY oslobodio, a nisu dobile naknadu štete. Najpoznatiji je slučaj braće Mirjana i Zorana Kupreškića, koji su optuženi 1997. za zločine u Ahmićima. Pravomoćno su oslobođeni četiri godine kasnije.

- Nisu dobili nikakvu odštetu, a nije se radilo o imućnim obiteljima. Zatvor ih je financijski devastirao. Žene su im se razboljele, jedna je dobila rak. Žalili smo se, ali nisu dobili ništa - kaže Sloković, koja je zastupala Kupreškiće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:16