ZLOČINI I KAZNE

Haag: Rat u Hrvatskoj je sukob dva zločinačka pothvata koje su predvodili Tuđman i Milošević

Dosad je podignuto niz optužnica protiv srpskog vojnog i političkog vrha zbog agresije na Hrvatsku

ZAGREB - Haaški sud je na ukupno 92,5 godine zatvora zbog zločina nad Hrvatima osudio šest oficira JNA i dvojicu lidera pobunjenih Srba Milana Martića i Milana Babića.

Niti jedan od njih nije osuđen za agresiju, zato što zločin agresije ne postoji u međunarodnom pravu. Osuđeni su neki od najvećih zločina u Domovinskom ratu, kao što su pokolji u Škabrnji i na Ovčari te granatiranje Dubrovnika. No nitko nije odgovarao za granatiranje Šibenika, Zadra, Karlovca, Slavonskog Broda, Osijeka i drugih hrvatskih gradova.

Pokajnik Babić

Čak 35 godina zatvora dobio je bivši predsjednik RSK Milan Martić, a slično bi vjerojatno dobio i Milan Babić, predsjednik Martićeve vlade. No Babiću nije suđeno jer je priznao teške zločine i izrazio žaljenje hrvatskim žrtvama, pa mu je stoga dosuđena kazna od 13 godina zatvora. Za granatiranje Dubrovnika Haag je trojicu oficira JNA osudio na 14,5 godina zatvora: Miodrag Jokić dobio je 7 godina, Pavle Strugar 7,5, a protiv Milana Zeca optužnica je povučena.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda generalima

Martićevi zločini

Za pokolj više od 200 ranjenika na Ovčari Mile Mrkšić osuđen je na 20 godina zatvora, a Veselin Šljivančanin na deset. Haag je, dakle, u dvije optužnice osudio srpsku stranu za zločine u Vukovaru i Dubrovniku. Najveća optužnica je ona protiv Martića. Martić je 2007. osuđen na 35 godina zatvora po 19 točaka optužnice koja ga je teretila za progon, ubojstva i niz drugih zločina počinjenih nad Hrvatima. Martić je osuđen za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu stvaranja Velike Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem, radi čega su htjeli protjerati nesrpsko stanovništvo s približno trećine teritorija Hrvatske i velikih dijelova BiH.

Osuđen je za stotine zločina svojih podređenih, među ostalim za zločine u Škabrnji i Nadinu, Baćinu i Saborskom, za protjerivanje Hrvata, zatvaranje i mučenje stotina ljudi...

Hadžić u bijegu

Za zločin u Vukovaru bio je optužen i Slavko Dokmanović, ali je on umro u pritvoru, a Goran Hadžić, također optužen za zločine u Slavoniji, još je u bijegu.

Za zločine nad Hrvatima optuženi su brojni pripadnici srpskog političkog i vojnog vrha, na čelu s Miloševićem, no on je umro prije nego što su žrtve dočekale pravdu. U roku od godinu ili dvije Haaški sud bi trebao izreći nekoliko presuda za zločine počinjene tijekom agresije na Hrvatsku. Za to se u ovom trenutku sudi Vojislavu Šešelju, Momčilu Perišiću, Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću.

Presude Srbima za zločine u Hrvatskoj

Milan Martić: Osuđen za sudjelovanje u zločinačkom pothvatu stvaranja velike Srbije s Miloševićem. Osuđen na 35 godina zatvora

Milan Babić: Priznao da je sudjelovao u progonu Hrvata, izrazio kajanje. Osuđen 2004. na 13 godina zatvora, ali se ubio 2006. godine

Osuđeni za granatiranje Dubrovnika:

Miodrag Jokić (7 godina)

Pavle Strugar (7,5 godina)

Milan Zec (povučena optužnica)

Osuđeni za pokolj na Ovčari:

Mile Mrkšić (20 godina)

Veselin Šljivančanin (10 godina)

Miroslav Radić (oslobođen)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:34