TOPNIČKI DNEVNICI

Haag zahtijeva od Hrvatske daodvjetnicima Ante Gotovine vratisvi zaplijenjene dokumente

Hrvatska mora vratiti sve zapljenjene materijale, dokumente, računala, CD-ove i diskete, i mora odustati od svih "sadašnjih i budućih" istražnih radnji protiv članova Gotovinine obrane za djela izvršena u obavljanju njihovih dužnosti.

ZAGREB - Haaški sud zatražio je od Hrvatske da obustavi sve kaznene postupke protiv članova tima obrane Ante Gotovine, optužene da su sudjelovali u sakrivanju ili uništavanju "topničkih dnevnika". Hrvatska mora vratiti sve zapljenjene materijale, dokumente, računala, CD-ove i diskete, i mora odustati od svih "sadašnjih i budućih" istražnih radnji protiv članova Gotovinine obrane za djela izvršena u obavljanju njihovih dužnosti.

Žalbeno vijeće usvojilo je žalbu obrane Gotovine, potvrđujući da i niži pripadnici tima obrane moraju uživati funkcionalni imunitet pred lokalnim pravosuđem, odnosno da ne mogu biti kažnjeni zbog obavljanja svoje dužnosti. Odluka Žalbenog vijeća još nije izvršna: odlukom potpisanom u ponedjeljak, a objavljenom u utorak naložili su sudskom vijeću koje vodi suđenje za Oluju da izda takav nalog Hrvatskoj. Obrana Gotovine odmah je pozdravila odluku, a Vlada priopćila kako su je spremni odmah provesti.

Pod pritiskom Haaškog tužiteljstva koje traži dokumente o korištenju topništva u operaciji Oluja, hrvatska Vlada je bila pokrenula niz istraga i nekoliko sudskih postupaka, među ostalim i protiv člana tima obrane Marina Ivanovića, pod optužbom da je prikrivao ili uništavao arhivsku građu dobijenu od sudionika Oluje.

Ivanović je optužen zato što je zadržao dva dokumenta koja je 2007. dobio od Ante Karduma, jednog od sudionika Oluje. Ivanović se branio da ništa nije sakrivao, jer ti dokumenti nisu bili na popisu onih koje tužiteljstvo traži, ali su bili važni za obranu. Ivanović je u srpnju nepravomoćno oslobođen optužbe, a nakon ove odluke ili će državno odvjetništvo povući žalbu ili će sud donijeti rješenje o obustavi postupka.

Odvjetnik Luka Mišetić pozdravio je odluku Haaga. “To pokazuje da su bili opravdani naši stavovi u protekle dvije godine u vezi kaznenog progona članova našeg tima”, rekao je u telefonskom razgovoru.

U lipnju 2008. haaško tužiteljstvo zatražilo je od sudskog vijeća da izda naredbu Hrvatskoj da dostavi dokumentaciju o upotrebi topništva u Oluji. Sud nije izdao takav nalog, ali je Tužiteljstvo i dalje vršilo pritisak, pa je Hrvatska redovito podnosila izvješća sudu što je učinila u nastojanju da pronađe tražene dokumente.

Osnovana je i posebna radna skupina za to, task-force. Općinsko državno odvjetništvo u studenome 2008. podiglo je optužnicu protiv Marina Ivanovića zbog uništavanja arhivske građe, zbog čega je prosvjedovala obrana Gotovine tražeći da se taj postupak obustavi, no Haaški sud ih je tada odbio. Odbijeno im je nekoliko zahtjeva, da bi im sud tek sada dao za pravo.

U prosincu 2009, hrvatske vlasti pretražile su desetak stanova u potrazi za dokumentima, među ostalim stan generala Rahima Ademija, ali Marina Ivanovića, Joze Ribičića koji je također član tima obrane i Željka Hučića, bivšeg suradnika obrane.

Na nekoliko lokacija zaplijenjeni su dokumenti i računala koje je koristila obrana Ante Gotovine.

Sada je Žalbeno vijeće ustanovilo da je sudsko vijeće pogriješilo što ranije nije udovoljilo zahtjevima obrane Gotovine i što nisu izdali sudski nalog Hrvatskoj da osigura poštovanje funkcionalnog imuniteta članova Gotovinine obrane.

Hrvatska vlada spremna je ispuniti zahtjev Haaga

"Sukladno obvezi pune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, nadležna tijela Republike Hrvatske u cijelosti će ispuniti ovu odluku Žalbenog vijeća MKSJ", priopćeno je u utorak iz Ministarstva pravosuđa.

- Ovo je još jedan dokaz tome da smo u našoj potrazi za dokumentima išli široko i temeljito, iako nam se stalno prigovaralo da se nedovoljno trudimo. Sada je očito da nije tako - kažu u Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:55