BRIJUNI I KNIN: KLJUČNE ODLUKE

Haaški tužitelji: Tu ste skrojili plan o zločinačkom pothvatu

Istok treba pustiti na miru, a ovom operacijom rješavamo naš jug i sjever, najavio je predsjednik Tuđman temu sastanka

ZAGREB - Tog 31. sprpnja 1995. godine u 11 sati na Brijunima je počeo sastanak političkog i vojnog vrha Hrvatske čiji će zaključci u konačnici dovesti do oslobađanja zemlje.

No, to što je izrečeno na sat i 40 minuta dugom sastanku desetak godina kasnije postat će jedan od glavnih dokaza haaškim tužiteljima da je uz pjev cvrčaka skovan monstruozni plan o zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio ubijanje i protjerivanje srpskih civila i razaranje gradova.

Jug i sjever

“Prema tome, istok bismo trebali pustiti na miru, a ovim bismo morali riješiti i jug i sjever. Riješiti na koji način? To je sada tema naše današnje rasprave. Da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što nećemo odmah zahvatiti mora kapitulirati u nekoliko dana”, izjavio je toga dana predsjednik Franjo Tuđman, prema traskriptima koje su sastavile dvije daktilografkinje iz njegova ureda.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda generalima

Ta rečenica jedan je od dokaza Haaškom tužiteljstvu da se na Brijunima tog dana kovao zločinački pothvat čiji je cilj bio istrebljenje Srba iz Hrvatske. Izvađena iz konteksta, ta bi rečenica za neupućene zaista i mogla imati to značenje. No, potpuno je jasno da je Tuđman tada govorio o srpskoj krajinskoj vojsci.

Na sastanak je vojni vrh, predvođen načelnikom Glavnog stožera generalom Zvonimirom Červenkom, došao s pripremljenim planom za napad na krajinu.

No, u raspravu je uskočio zapovjednik Zbornog područja Split general Ante Gotovina s prijedlogom koji je predviđao angažman hrvatskih snaga pod njegovim zapovjedništvom, koje su bile razmještene u Bosni. Tuđman načelno prihvaća plan.

Rušenje Knina

“Gospodo, prisjetite se koliko je hrvatskih mjesta i gradova razoreno, u Kninu još nije... Prema tome, imamo izliku da udarimo, ako možemo topništvom...“ Gotovina tada spremno odgovara: “Gospodine predsjedniče, u ovom trenutku mi kompletno s našom tehnikom kontroliramo Knin.

Ako je zapovijed udar na Knin, mi ga za nekoliko sati rušimo, kompletno“, poručio je tada Gotovina. Tu rečenicu tužitelji će kasnije spremno predočiti kao dokaz da je HV planirala neselektivno rušenje Knina.

I Tuđmanove riječi izrečene tog vrućeg 31. srpnja 1995. godine kako je “važno osigurati da civili krenu pa će onda i vojska, te će psihološki djelovati jedni na druge“, tužitelj tumači kao objašnjenje hrvatskog cilja da se osigura bijeg Srba da se više nikad ne bi vratili.

Pet dana nakon sastanka počela je vojna operacija Kada su se tog 31. srpnja 1995. godine u 12 sati i 40 minuta rastali, generali nisu mogli ni sanjati da će ih rečenice s tog sastanka obilježiti za čitav život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:08