MIMO MILANOVIĆEVE KOLONE

Habulin u Jasenovcu: ‘Nije me Plenković ucijenio, mi smo se odlučili nikome ne priklanjati‘

Dobro je imati most prema svakome i biti u prilici sjesti za stol i razgovarati, kazao je predsjednik Saveza antifašista
Franjo Habulin
 Tomislav Kristo/Cropix

Predsjednik Saveza antifašista Franjo Habulin upitan od strane novinara zašto nije bio u delegaciji predsjednika Zorana Milanovića na polaganju vijenaca u Jasenovcu kako je najavljeno protokolom, kazao je kako ga premijer Andrej Plenković nije ucijenio, kako je to sugerirao Milanović.

- Nitko me nije ucijenio. Tko, što misli i način na koji to izgovori neću komentirati, no ono što želim reći je da je u tijeku jedan proces, a to je razgovor s Vladom, premijerom. Mene prije svega zanima status antifašističkih boraca, a tu i je i status prostora u kojem je Savez od 1953. godine - rekao je Habulin pa dodao:

- Dobro je imati most prema svakome i biti u prilici da imaš mogućnost sjesti za stol i razgovarati. Nastojim te mostove sačuvati sa svima s kojima moram. Moram imati mogućnost razgovarati i s predsjednikom Vlade i predsjednikom Sabora, bez obzira na to što netko misli o kome. Naša koordinacija stradalnika ovog logora sastaje se i dogovara o zajedničkim aktivnostima i nastupu. Naš dogovor je, sagledavajući situaciju da nećemo moći ići svi zajedno... smatrali smo da se ne smijemo prikloniti bilo kojoj delegaciji, nego da odemo samostalno tamo, nas četvorica i u ime stradalnika dostojanstveno odamo počast žrtvama. I to je sve - kazao je Habulin, a onda napomenuo kako nikada nije rekao da će biti u koloni s predsjednikom Milanovićem.

- Mislim da nisam rekao da ću biti u dvije kolone. Ja sam razgovarao i rekao da ne smijem biti, jer smo tako dogovorili. Rekao sam već da me nitko nije ucijenio nizašto. Ovo je bio naš dogovor, nas četvorice predstavnika. Ne znam što je predsjednik rekao i ne mogu to komentirati - zaključio je.

Podsjetimo, nakon polaganja vijenaca predsjednik Milanović kazao je kako mu je žao što s njim nije bio Habulin koji mu je javio u '15 do 10 kako neće doći jer mora imati most prema Vladi'.

- Prvo ga je Bandić reketario i slao mu ovrhe, a onda se država upisala na kuću i sad će morati Plenkoviću jesti iz ruke - naveo je predsjednik razlog Habulinovog nedolaska u njegovu kolonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:54