UPITAN ROK

HAC se boji potpisati ugovor: Za svaki dan kašnjenja ceste IKEA traži 1,5 milijuna kuna

Centar popularnog švedskog trgovačkog lanca ne može se otvoriti bez novog čvora na autocesti

ZAGREB - Otvaranje trgovačkog centra IKEA u Zagrebu sljedeće godine zbog problema s cestovnom infrastrukturom ozbiljno bi moglo doći u pitanje. Prema idejnom projektu na zagrebačkoj obilaznici, kod sadašnjih naplatnih kućica Ivanja Reka, preko kojih se ulazi na autocestu A3 Zagreb - Lipovac, Hrvatske autoceste trebale bi sagraditi veliki cestovni čvor koji bi putnicima omogućio silazak s obilaznice i dolazak do IKEA-e.

Pet kilometara istočnije

Osim toga, HAC bi sadašnje naplatne kućice Ivanja Reka trebao premjestiti pet kilometara istočnije. Procjene govore da bi gradnja čvora i premještaj kućica stajali oko 250 milijuna kuna, a IKEA je, navodno, spremna platiti polovicu, oko 16 milijuna eura.

Razgovori između HAC-a i predstavnika tvrtke Inter IKEA Centre Hrvatska o gradnji toga čvora počeli su još prije godinu dana. Kako doznajemo, tijekom vrlo teških pregovora predstavnici IKEA-e dali su nekoliko prijedloga ugovora kojim se određuju međusobni odnosi.

Međutim, predstavnike HAC-a je šokiralo to što su predstavnici švedske kompanije od njih zatražili da plate milijun i pol kuna penala za svaki dan kašnjenja u gradnji spomenutog čvora. U IKEA-i su precizno izračunali koliko će im kupaca dnevno dolaziti te da će na dan gubiti 1,5 milijuna kuna prometa ako čvor ne bude završen navrijeme. Prijedlog ugovora nedavno je usklađen i Uprava HAC-a poslala ga je državnom tajniku u Ministarstvu prometa Tomislavu Mihotiću koji bi ga trebao poslati Vladi na usvajanje.

Neobično je, međutim, da Vlada donosi odluku o gradnji nekog prometnog čvora. No, kako nam tvrde upućeni, to je zato što se vodeći ljudi državnih tvrtki ne usuđuju potpisati velike ugovore jer se boje da bi poslije mogli postati meta istraga DORH-a ili USKOK-a.

U tome iznimka nije ni predsjednik i jedini član Uprave HAC-a Stjepko Boban. Stoga je zatraženo da ovaj ugovor odobri Vlada. Naši sugovornici tvrde kako se od HAC-a očekuje da naplatne kućice Ivanja Reka počne premještati u rujnu kako bi mogla početi gradnja čvora. No, to je vrlo upitno jer još nije napravljena tehnička dokumentacija za novu naplatu i novi čvor i tek treba raspisati natječaj za izvođača radova.

IKEA: Dogovori u završnoj fazi. HAC: Pitajte IKEA-u

Igor Štefanac, glasnogovornik Ikee u Hrvatskoj, kratko je odgovorio da je dogovor s HAC-om o rekonstrukciji i gradnji prometnog čvora u završnoj fazi i da uskoro očekuju potpisivanje ugovora o njegovu sufinanciranju. Po pitanju penala tvrdi kako svaki ugovorni odnos predviđa mehanizme zaštite jedne i druge strane, a sve što se dogovori bit će u skladu sa zakonom. Iz HAC-a smo pak dobili nevjerojatan odgovor.

Mladen Čorda, predstojnik ureda predsjednika Uprave, rekao je da je pitanje koje smo poslali u HAC poslao u Ikeu te će oni odgovoriti i u njihovo ime. Na napomenu da je Ikea privatna tvrtka i da ne može odgovarati u ime HAC-a, Čorda tvrdi da smo poslali ista pitanja i njima i u Ikeu pa je dogovoreno da oni odgovore.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:21