PRODULJENI VIKEND

HAC upozorava: Popodne počinju gužve na autocestama, evo na kojim dionicama će biti najgore

Zbog povećanog prometa na autocestama, na žalost se povećava i broj prometnih nesreća, upozoravaju iz HAC-a

Arhiva

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Hrvatske autoceste su objavile da se tijekom produljenog vikenda uoči Dana antifašističke borbe očekuje pojačan promet na svim glavnim autocestovnim pravcima.

Pojačan promet u smjeru Dalmacije i Slavonije očekuje se već danas poslijepodne i u večernjim satima, kao i sutra ujutro.

Pojačan promet prema unutrašnjosti, odnosno povratak s destinacija očekuje se u nedjelju u popodnevnim i večernjim satima.

Zbog povećanog prometa na autocestama, na žalost se povećava i broj prometnih nesreća, ističu u Hrvatskim autocestama i pozivaju na odgovorno ponašanje u vožnji.

- Najčešći razlozi prometnih nesreća su neprilagođena brzina, umor, nepažnja vozača ili vožnja pod utjecajem alkohola, ističu iz HAC-a.

Obzirom da još uvijek traju pojedini radovi na autocestama, na dionicima autoceste A3 i A6 određena su prometna ograničenja koja zbog kompleksnosti nije moguće ukloniti. Na svim ostalim autocestama uklonjen je velik dio privremenih prometnih regulacija, radi što bolje protočnosti prometa.

Autocesta A3 (Bregana-Zagreb-Lipovac)

Kolona i veći zastoji očekuju se na ZG obilaznici i dionici između naplatne postaje Zagreb istok i čvora Križ, gdje se izvode kompleksni radovi sanacije kolnika, te nije moguće ukloniti privremenu regulaciju prometa. Na ovoj dionici od čvora Dugo Selo – čvor Križ promet se vodi novoobnovljenim kolnikom u smjeru Lipovca. Promet u smjeru Lipovca odvija se dvjema suženim prometnim trakama, dok se promet u smjeru Zagreba vodi jednom prometnom suženom trakom.

Autocesta A6 (Bosiljevo 2-Delnice-Rijeka)

Na dionici od čvora Delnice do čvora Vrata traju radovi sanacije kolnika i betonske ograde na vijaduktu Golubinjak u smjeru Rijeke, zbog čega je za promet zatvoren kolnik u smjeru Rijeke, a promet se vodi dvosmjerno kolnikom u smjeru Zagreba na način da se promet u smjeru Zagreba odvija dvjema suženim prometnim trakama, dok se promet u smjeru Rijeke vodi jednom prometnom suženom trakom.

Na ostalim autocestama gdje su u tijeku radovi ne očekuju se zastoji zbog radova, osim u slučaju prometne nesreće.

HAC korisnicima savjetuje da i prije, ali i za vrijeme putovanja kontinuirano prate stanje i uvjete na cesti te da vožnju i putovanje prilagode uvjetima na cesti na prometnom servisu HAK-a.

U slučaju izvanrednih situacija u prometu korisnici će biti obaviješteni putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja, stoga je važno uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS), ističu iz HAC-a.

Za sve dodatne informacije na raspolaganju je i besplatni info telefon 0800 0422.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 01:40