NEDJELJOM U DVA

HADŽIHAFIZBEGOVIĆ 'Kad bi se Thompson i Bora Đorđević odrekli nekih svojih pjesama, otišao bih im na koncert. Braća Mamić? Oni su moji prijatelji...'

 HRT

U ovotjednoj HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, urednika i voditelja Aleksandra Stankovića, gostovao je bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović. Govorio je o tome zašto se našao na udaru jednog dijela hrvatske javnosti nakon što je kritizirao Marka Perkovića Thompsona i politički podržao Željka Komšića, idu li gluma i politika zajedno, o stanju u BiH te filmovima koje trenutačno snima.

Kazao je da ke, od svog zadnjeg gostovanja u Nedjeljom u 2, prije 12 godina, u međuvremenu napravio 20-ak igranih filmova i 7-8 kazališnih predstava. Na pitanje idu li skupa politika i gluma, kaže da svako misaono biće treba politički razmišljati, a za primjer je naveo De Nirovu poruku od prije dvije godine na Sarajevo Film Festivalu o Donaldu Trumpu. Dodao je da umjetnost i politika ne trebaju biti nekompatibilne kategorije.

- Između ničega i sekiracije, ja sam izabrao sekiraciju, poručuje.

Objašnjava da nije htio pripadati "zombi kategoriji" ljudi koji iz udobnog životnog ambijenta gledaju na politiku koja je sudbina naše djece. Smatra da kada padaju političke odluke na Balkanu, teku potoci krvi, ne smatra da je njegov politički angažman odvojen od umjetničkog.

U posljednjih osam mjeseci je podržao Željka Komšića i kritizirao Thompsona, kaže da iskren čovjek govori istinu uvijek, a pametan samo u pravi čas. Kazao je da nije napao Thompsona koji je prešutio tu njegovu "anegdotu", no njega napadaju po društvenim mrežama.

Otvorio je svoju službenu Facebook stranicu jer su drugi, kaže, otvorili osam njegovih lažnih profila i pisali u njegovo ime, ali tvrdi da je inače u "totalnom nesporazumu s tehnološkim praskom". Ne želi polemizirati s onima koji mu "u ovom trenutku dok traje emisija je*u balijsku majku".

Kazao je da ti koji ga kritiziraju od njega traže da vrati hrvatsko državljanstvo za koje kaže da ga nije kupio za 5.000 € ispod stola u Posušju, već zbog desetina nagrada i brojnih priznanja koje je dobio zbog svojih uloga.

Za podršku Komšiću, što su mnogi Hrvati u BiH shvatili kao razočaranje, Hadžihafizbegović kaže da je Komšić bio aktivni branitelj, da je Hrvat po nacionalnosti i izuzetno čestit i pošten čovjek.

- Kako možete očekivati da Bošnjaci ne daju Komšiću glas i tako spriječe Čovića da uđe u Predsjedništvo, kada taj isti Čović de na Dan Republike Srpske, gdje se generalu Lisici uručuje orden, a general Lisica je osuđen na 20 godina zatvora zbog granatiranja Slavonskog Broda i za ubojstvo nevine djece, pitao je.

Kaže da stoji iza ovoga i iza naroda kojemu pripada.

- Moj narod, kojem ja pripadam, nema nikakvih problema da ga čestiti Hrvat vodi narednih 100 godina, ali moj narod ima problem s gospodinom Čovićem koji je otvoreno stao na stranu demontiranja bosanskohercegovačkog društva, poručuje.

Osvrnuo se i na izborni sustav u BiH, naveo je imena Hrvata i Srba u BiH za koje bi Bošnjaci rado birali da vode državu, pita se koje Bošnjake bi birali Hrvati ili Srbi.

- Nemojte tjerati jedan narod u mazohizam, da nakon otvorenog deala s četnicima mi dopustimo da Čović uđe u Predsjedništvo, nemojte nas tjerati u mazohizam, poručuje.

Jedno od pitanja je bilo kakva je veza Hadžihafizbegovića s braćom Mamić. Hadžihafizbegović kaže da su oni njegovi prijatelji i da mu je žao zbog svega što se događa - kaže da je Zdravko podigao cijelu priču oko hrvatskog nogometa.

Kaže da nema ništa protiv "heroja nacije" Thompsona, ali smatra da bi bilo dobro da se ogradi od nekih svojih pjesama, tada bi čak i otišao na njegov koncert. Isto kaže i za srpskog "heroja nacije" Boru Đorđevića. Dodao je da kao misleći čovjek ne može pristati na onu vrstu glazbe koja veliča zločine.

Na komentar da postoji njegova slika na kojoj diže tri prsta kaže da su budalaštine - 50 članova obitelji mu je, navodi, ubijeno u Srebrenici, ponovio je da je to budalaština.

Govorio je o licemjerju međunarodne zajednice, kaže da je BiH stavljena luđačka košulja koju ne žele skinuti, a trebali bi prepoznati nemogućnost pravljenja civilizirane države. Smatra da još nije vrijeme da međunarodna zajednica ode iz BiH iako su se dobro uhljebili - blizu im je more, blizu je Jahorina, sarajevska kuhinja je fina - dobro im je. Nada se da će Amerikanci shvatiti što politička Srbija radi jer im sada ne valja Makedonija, Crna Gora, Kosovo, BiH.

Hadžihafizbegović je zadužio hrvatsku kulturu, govorio je o svojim počecima kada su nekoliko puta napunili "Lisinski". Kaže da se naigrao raznih žanrova, a najteže je ljude nasmijati, dok je psihološki realizam najteži pravac u glumi zajedno s dobrom komedijom.

Kazao je da je dugačak spisak kulturnih ambasadora koji promoviraju neku zemlju - prije se saznaju uspjesi kulturnjaka nego ono što diplomacija radi.

- Mislim da je kultura podcijenjena kao društveni segment koji može oplemenitii i resetirati društvo, smatra.

Osvrnuo se i na smanjenja sredstava kulturi - pojašnjava da je to zbog toga jer iz kulturnih miljea dolazi revolucija, a vladajući zbog toga ne žele podržavati kulturu.

Govorio je i o obljetnici Srebrenice, kaže da tamo snima film i radi predstavu s djecom. U filmu glumi četnika, kaže da takve uloge trebaju glumiti bosanskohercegovački glumci. Školu glume u Srebrenici je prošlo 130 djece srpske i bošnjačke nacionalnosti, izabrali su 30 djece i pripremaju predstavu "Petar Pan".

Kaže da su djeca najvažniji faktor budućnosti i ne želi da neka djeca odrastaju uz stigmu žrtve, a druga uz stigmu zločinačke pozadine. Za srpanj kaže da je mjesec genocida, navodi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:37