SEZONA POŽARA

Hajdaš Dončić: ‘Banožić se bavi glupostima, umjesto da osigura rezervne dijelove za kanadere‘

Upozorio je i da ćemo zbog dugotrajne suše imati povećani rizik od požara u maritimnom području

Siniša Hajdaš Dončić

 Damjan Tadić/Cropix

SDP-ov zastupnik Siniša Hajdaš Dončić u petak je rekao da Zrakoplovno-tehnički centar (ZTC) zbog nedostatka rezervnih dijelova i mehaničara ne može servisirati kanadere i Air tractore, a krivac za to je ministar obrane Mario Banožić i njegova "neučinkovitosti i nesposobnosti".

"Zrakoplovno-tehnički centar (ZTC) ne može servisirati kanadere i Air tractore, a Ministarstvo obrane to proglašava klasificiranim podatkom. A ne može ih servisirati jer nema rezervnih dijelova, mehaničari su otišli na rad u inozemstvo i, gle čuda, direktor otišao na godišnji odmor", rekao je Hajdaš Dončić u slobodnim govorima u Hrvatskom saboru uime Kluba SDP-a.

Upozorio je i da ćemo zbog dugotrajne suše imati povećani rizik od požara u maritimnom području, dok ministar Banožić gleda kako da razvlasti predsjednika Republike Zorana Milanovića. "Pa zar je to prioritet?", upitao je.

Istaknuo je da bi se Banožić trebao baviti ključnom politikom - kako osigurati materijalne, tehničke i ljudske uvjete za sezonu obrane od požara, a on se bavi glupostima.

Hajdaš Dončić rekao je da smo zbog toga ostali na malom broju kanadera i javno-vatrogasnim postrojbama i DVD-ima, a pitanje je jesu li oni adekvatno plaćeni.

Upozorio je i da se za nešto više od 4000 kn ne mogu naći ni DVD-ovci sa kontinenta koji odlaze na Jadran jer si u ljetnim mjesecima nađu bolju nadnicu i plaću.

"Onda nam je sustav takav kakav je. Onda se čudimo i samo zahvaljujući pukoj sreći ili višoj sili nemamo ljudskih žrtava. Ali, tko kalkulira materijalne štete, koliko će to unazaditi taj cijeli kraj. Sada Šibenik, sutra bog te pitaj koji. Zbog neučinkovitosti, neorganiziranosti i nesposobnosti ministra. To je razlog", rekao je Hajdaš Dončić.

Selak Raspudić: U Saboru ću predložiti četiri zakonske inicijative

Predstavljajući četiri zakonske inicijative za koje će se zalagati, Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) rekla je da će se zalagati za zaštitu mentalnog zdravlja djece obzirom na poražavajuću statistiku o gotovo 300 postotnom porastu pokušaju samoubojstava djevojčica.

Stoga će kroz saborski Odbor za ravnopravnost spolova, zajedno sa Odborom za obitelj predložiti dokument koji će biti sastavljen od inicijativa stručnjaka iz područja mentalnog zdravlja djece.

Također, predložit će nove izmjene Zakona o radu koje idu prema učvršćivanju radno pravnog položaja žene i njegovom unaprjeđenju te će zaključkom od Hrvatskog sabora tražiti da se obveže na utemeljenje i profunkcioniranje banki hrane jer nas očekuje izrazito izazovna jesen.

Selak Raspudić rekla je i da je danas u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o izmjeni Kaznenog zakona koji se odnosi na pojam ekocida. "Unošenjem tog pojma u Kazneni zakon konačno bi u praksi manifestirali brigu za zaštitu okoliša i išli, ne samo sa svjetskim i europskim trendovima, nego u njima i prednjačili", poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:51