KRIZA U SDP-u

HAJDAŠ DONČIĆ 'Svi koje je Bernardić odabrao prelaze u Bandićevu stranku kojoj je i on najbliži. Znam i zašto želi ostati na čelu stranke...'

Siniša Hajdaš Dončić
 Tomislav Krišto / CROPIX

Siniša Hajdaš Dončić, jedan od četvorice članova SDP-a koji su suspendirani zbog kritiziranja predsjednika Davora Bernardića, rekao je tijekom gostovanja u emisiji N1 televizije Novi dan da su on i ostali suspendirani - Peđa Grbin, Mihael Zmajlović i Vedran Babić - uoči izlaska pred Statutarnu komisiju stranke u utorak odabrali partnere u obrani u sklopu procesa koji je protiv njih pokrenut. Hajdaš Dončić pritom kaže da je '98 posto' siguran da demokratska procedura neće biti ispoštovana.

- Poduprijet će nas (Tonči) Restović, (Željko) Kolar, (Igor) Dragovan i (Gordan) Maras. Nadam se da neće prevladati telefoniranje i zivkanje predsjednika koji već sada zivka članove komisije. Ljudi trebaju razmisliti svojom glavom i vidjeti greške. Najveća pogreška je što nam nije omogućeno da objasnimo naše postupke. Statut kaže da svakom članu treba omogućiti da kaže svoj pogled na situaciju, rekao je Hajdaš Dončić za N1.

On ne vjeruje da će sve ići po pravilima. - Devedeset osam posto sam siguran da se demokratska procedura neće ispoštovati. Statutarnu komisiju je izabrao (Davor) Bernardić. Živi bili pa vidjeli. Vidite da svi oni koje je on izabrao prelaze u Bandićevu stranku kojoj je i on najbliži, pojasnio je.

Suspendirani SDP-ovac smatra da se njemu u utorak neće ništa dogoditi. - Ne moram živjeti od politike. Nisam u vazalnim odnosima da moram klimati glavom. Isto je i s ostalima. Mi smo mogli klimati glavom i biti na svojim pozicijama do kraja mandata. Ali ja sam se počeo jako loše osjećati, a za to je kriva situacija u SDP-u. Ako se te stvari ne riješe do početka zasjedanja Sabora, može sve otići k vragu. Mogu nas suspendirati na dvije godine, ali nas ne mogu izbaciti iz stranke. Mi ćemo se nastaviti boriti. SDP je još uvijek velika politička stranka koja može i mora građanima da ono što im nedostaje, a to je artikulirana oporba, rekao je Hajdaš Dončić.

Smatra da je Bernardić svjestan svoje pozicije. - On će vjerojatno htjeti do kraja ostati predsjednik stranke jer njemu više nije u interesu da SDP pobjeđuje nego da on ima 15 zastupnika i da s njima može nešto istrgovati. Tako će Hrvatska izgubiti jedinu kvalitetnu oporbu što bi bila tragedija, pojasnio je.

Komentirao je i izlazak iz SDP-a Bojana Glavaševića. - Iznenadio me. Nazvao sam i ga i rekao da je pogriješio. Trebao je ostati, ali ovdje nije stvar (Bojana Glavaševića). On je OK kolega i čovjek. Ovo je dokaz nesnalaženje Davora Bernardića i odlazak velikog broja zastupnika je posljedica njegovog nevođenja SDP-a, rekao je i dodao da njegov izlazak i izlazak Tamare Čubretović nisu isti. - Bojan je razočaran, a kolege i kolegice iz zagrebačkog SDP-a su vazalno vezani za (Zagrebački Holding) i Milana Bandića. Oni koji su sastavljali listu SDP-a su je savršeno sastavili. Sve je to posljedica nesnalaženja Davora Bernardića.

Nova platforma o kojoj Glavašević govori trenutno se ne može oformit, smatra Hajdaš Dončići.

- Osim protestnih stranaka poput Živog zida, za stvaranje političke stranke treba imati infrastrukturu, a mislim da to u RH trenutno nije moguće. Trebao je ostati i boriti se do kraja, rekao je i potom komentirao situaciju Aleksandre Kolarić koja nije dobila priliku braniti se dok je on bio u Predsjedništvu SDP-a.

- Glasali smo za njezinu suspenziju jer je po mišljenju svih ili bar većine članova Predsjedništva jer je pretjerala uspoređujući SDP s koruptivnim radnjama Ive Sanadera, zaključio je Hajdaš Dončić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:25