NAKON BLAGDANA

Hajdaš Dončić zbog vukovarsko-srijemskog župana Dekanića saziva Odbor za nacionalnu sigurnost

Na toj bi se sjednici provelo javno saslušanje zbog niza spornih postupanja policije koja na cijeli slučaj bacaju sjenu

Siniša Hajdaš Dončić

 Damjan Tadic/CROPIX

Oporba ne odustaje od propitivanja HDZ-ove zloupotrebe vlasti i utjecaja na policiju kako bi se što je moguće više odgodilo procesuiranje njihova vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića koji se, zajedno s još troje policajaca, tek nedavno našao u istrazi zbog zataškavanja prometne nesreće koju je pijani župan skrivio prije godinu dana.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić u petak je kao predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost svim članovima odbora poslao dopis u kojem "vezano za recentna događanja i medijske napise, a posebice dane izjave u ‘slučaju Dekanić‘, predlaže da razmotre i očituju se na prijedlog da se nakon uskršnjih blagdana održi zajednička sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije".

Na toj bi se sjednici, predlaže Hajdaš Dončić, provelo javno saslušanje glavnog ravnatelja policije Nikole Miline i načelnika Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Ante Zovaka, i to zbog niza spornih postupanja policije koja na cijeli slučaj bacaju sjenu.

- Posebice tu mislim na nedopustivo dugo kriminalističko istraživanje i izvide, isto je trajalo gotovo godinu dana, a koje je u konačnici dovelo do otvaranja istrage za šest osoba, među kojima se nalaze i troje policijskih službenika za koje postoji osnovana sumnja da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, od kojih se dvoje temeljem odluke nadležnog suda nalaze u istražnom zatvoru (jedna policijska službenica ne nalazi se u istražnom zatvoru samo zato što je trudna) - piše SDP-ov šef Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Hajdaš Dončić još ističe kako je simptomatično da su ti policijski službenici, unatoč utvrđenim nepravilnostima od strane Službe za unutarnju kontrolu koja je svoje postupanje dovršila u svibnju 2022. godine, normalno nastavili raditi te su udaljeni iz službe tek nakon određivanja istražnog zatvora odnosno otvaranja istrage.

- Uzimajući u obzir sve navedeno, posebice sumnju u odugovlačenje istražnih radnji u političke svrhe, odnosno neposrednu zaštitu župana Dekanića u koju je intenzivno involvirano i Ministarstvo unutarnjih poslova, kako Ravnateljstvo policije, tako i Kabinet ministra unutar kojeg se nalazi Služba za unutarnju kontrolu, molim Vas da razmotrite moj prijedlog i o njemu se očitujete, odnosno dostavite vaš odgovor jeste li ‘za‘ ili ‘protiv‘ održavanja zajedničke sjednice nakon uskršnjih blagdana - piše članovima Odbora tražeći odgovor do ponedjeljka 3. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:51