VAE VICTIS...

Hajdaševa osveta? SDP Grbinova protukandidata Kolara više ne želi za zagorskog župana

Doznajemo da Marko Vešligaj ima ambiciju preuzeti županiju, ali još nije donio odluku
Željko Kolar
 Damir Krajač/Cropix

Zagorski župan Željko Kolar koji je široj javnosti postao poznat kao kandidat za predsjednika SDP-a na nedavnim unutarstranačkim izborima, uskoro bi mogao ostati bez županije. U Krapinsko-zagorskoj županijskoj organizaciji SDP-a razmatra se prijedlog da stranka na sljedećim lokalnim izborima više ne kandidira Kolara za župana, nego da njihov kandidat bude gradonačelnik Pregrade i bivši saborski zastupnik, Marko Vešligaj.

Kolar je najprije bio gradonačelnik Klanjca, a nakon što je Siniša Hajdaš Dončić (kojega se smatra njegovim političkim mentorom) otišao u Vladu Zorana Milanovića, dobio je priliku postati njegov nasljednik. Na lokalnim izborima 2013. godine Kolar je pobijedio već u prvome krugu za župana, a isti je uspjeh ponovio na idućim izborima. Konstantno je imao podršku Hajdaš Dončića.

Osudio suspenziju

Njihovi dobri odnosi nastavili su se i nakon velikih unutarstranačkih sukoba, kad je Hajdaš Dončić bio jedan od inicijatora zahtjeva da bivši predsjednik stranke Davor Bernardić odstupi. Kolar je tada osudio suspenziju Hajdaš Dončića, Peđe Grbina, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića iz Predsjedništva SDP-a i sa svih stranačkih dužnosti, ali se ipak pomalo distancirao od njih.

Kad su došli parlamentarni izbori, Kolar je bio nositelj liste u III. izbornoj jedinici, a Hajdaš Dončić je bio na zadnjem, 14. mjestu. No, u kampanji su nastupili zajednički kao "pajdaši", a Hajdaš Dončić je ušao u Sabor preferencijalnim glasovima.

Želje birača

Do razlaza je došlo nakon Bernardićeva povlačenja s čela stranke jer je SDP ostvario vrlo loš rezultat na izborima. Hajdaš Dončić tada je podržao kandidaturu Peđe Grbina za predsjednika stranke, a Kolar je krenuo drugim putem. Uz podršku svih istaknutijih Bernardićevih ljudi u SDP-u kandidirao se za predsjednika stranke i postao glavni Grbinov konkurent.

Tijekom unutarstranačke kampanje u kojoj je Hajdaš Dončić podržavao Grbina i otvoreno govorio da Kolar nije za predsjednika stranke, obojica su tvrdili da odnosi između njih nisu narušeni.

Poanta je, međutim, to što su SDP-ovci u Krapinsko-zagorskoj županiji na izborima za novo vodstvo stranke više povjerenja iskazali Grbinu nego svome županu, a sada bi se nešto slično moglo dogoditi i u povodu kandidature za župana. Marko Vešligaj je u unutarstranačkim sukobima bio na strani koja je smatrala da Bernardić ne vodi dobro stranku, što ga je sada svrstalo u pobjedničku struju.

Doznajemo da Vešligar ima ambiciju preuzeti županiju, ali još nije donio odluku. Hoće li se boriti za župana ovisi o rezultatima istraživanja o preferencijama birača, stajalištu stranačkog vodstva, ali i samog Kolara.

Kolar navodno i sam razmišlja o tome da se ne kandidira treći put za župana, nego da nakon isteka mandata aktivira saborski mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:39