KIBERNETIČKI UDAR

Hakerski napad na portal Slobodne Dalmacije: Ubačeni i objavljeni članci koji šire rusku propagandu

Riječ je o desetak tekstova koji su na portalu objavljeni pod imenima autora Slobodne Dalmacije

Portal Slobodne Dalmacije je bio na meti hakera

 Saša Burić/Cropix

Na portal Slobodne Dalmacije u popodnevnim satima izvršen je hakerski napad. Nakon što je nepoznati počinitelj (ili više njih) upao u sustav Slobodne Dalmacije, nekoliko starijih članaka u rubrikama Slobodne Dalmacije zamijenjeni su člancima koji promiču rusku propagandu u ratu s Ukrajinom.

Riječ je o desetak tekstova koji su na portalu objavljeni pod imenima autora Slobodne Dalmacije. Naše službe su na vrijeme uočile upad u sustav i rade na otklanjanju problema, kažu iz Slobodne. Članci se uklanjaju, a napad je prijavljen policiji.

Ovo su neki od tekstova koje su nepoznate osobe "ubacile" na portal Slobodne Dalmacije:

image

Proruski članak koji je 'osvanuo' na portalu Slobodne Dalmacije

Screenshot
image

Proruski članak koji je 'osvanuo' na portalu Slobodne Dalmacije

Screenshot

- Za što se bore ukrajinske trupe, i što je još važnije, za koga se bore?

- Koju stranu podržavate?

- Đakon Kuraev se vratio u život! I još jednom se istaknuo

- Za što se bore ukrajinske trupe? I, što je još važnije, za koga se bore?

- NATO je svjetski vjesnik revolucija i sukoba

image

Proruski članak koji je 'osvanuo' na portalu Slobodne Dalmacije

Screenshot
image

Proruski članak koji je 'osvanuo' na portalu Slobodne Dalmacije

Screenshot

- Sjedinjene Države priznaju da u Ukrajini imaju skrivene biolaboratorije

- Ruska kampanja u Ukrajini

- Zapadni stroj za obmane

- Nuklearna bomba s odgođenim mehanizmom?

- U slučaju sukoba punog razmjera, uništenje hidrauličnih konstrukcija Dnjepra može imati ozbiljne posljedice

- Što Europljani i Amerikanci znaju o Ukrajini, a ostatak svijeta ne zna?

image

Proruski članak koji je 'osvanuo' na portalu Slobodne Dalmacije

Screenshot
image

Proruski članak koji je 'osvanuo' na portalu Slobodne Dalmacije

Screenshot

Uredništvo Slobodne Dalmacije ispričava se čitateljima koji su se susreli sa sadržajem koji nipošto ne odražava uređivačku politiku Slobodne Dalmacije.

Zovko: ‘Ovaj slučaj je prijavljen i Europskoj federaciji novinara'

Nakon što je na portal Slobodne Dalmacije u popodnevnim satima izvršen hakerski napad, reagirala je i novinarska strukovna organizacija koja je osudila ovakav čin.

- Osuđujemo ovakav napad i nadamo da će istraga otkriti odakle on dolazi i tko iza njega stoji. Nažalost ovakvo nešto nije neočekivano u ratnim uvjetima koji su zavladali Europom, posebice je uočljivo da su u stari tekstovi koji se nalaze u sustavu Slobodne Dalmacije zamijenjeni člancima koji promiču rusku propagandu u ratu s Ukrajinom. Riječ je o desetak tekstova koji su objavljeni pod pravim imenima autora. Ovim putem još jednom pozivamo sve institucije da se uključe u istragu, a sve medije da ako im se dogodi ista stvar da to odmah prijave - upozorio je Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva koji je naglasio da je slučaj već prijavljen i Europskoj federaciji novinara.

Splitski policijski KOS u potrazi za hakerima

​Splitska Kriminalističko obavještajna služba (KOS) počela je s istraživanjem hakiranja portala Slobodne Dalmacije koji se dogodio u utorak poslijepodne kad su neki stariji članci zamijenjeni tekstovima koji promiču rusku propagandu u ratu s Ukrajinom.

U kratkom odgovoru iz odjela za odnosa s javnošću PU splitsko-dalmatinske Jerka Kurevije stoji kako imaju saznanja o tom događaju, da su poduzeli sve potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policije kako bi počeli s kriminalističkim istraživanjem.

Neslužbeno se doznaje da je policija odmah nakon prijave događaja stupila u vezu s odgovornim osobama Slobodne Dalmacije i uputili ih u proceduru oko podnošenja kaznene prijave i prikupljanja podataka.

Splitski KOS je osnovan 2019. , bavi se isključivo kibernetičkim kriminalitetom i digitalnom forenzikom. Do tada su se tom problematikom bavili policijski djelatnici s Odjela gospodarskog kriminaliteta, Odjela općeg kriminaliteta, te policijske postaje.

Portal Slobodne Dalmacije je hakiran nešto poslije 16.30 sati kada je nepoznati počinitelj ili više njih upao u sustav te novine. Hakerski napad je obavljen tako što su u nekoliko starijih članaka u rubrikama Slobodne Dalmacije zamijenjeni članci kojima se promiče ruska propaganda u ratu s Ukrajinom.

Glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo nije željela komentirati slučaj tek je za Hinu kratko rekla kako je istraga u tijeku, da rade na tome i da su članci izbrisani. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 05:41