NEOČEKIVANI POZDRAVI

'HALO SPLIT, OVDJE JORGE! IMA LI PUNO TURISTA?' Papa Franjo razveselio sestre u samostanu iznenadnim pozivom

Papa se čuo sa svojim suradnikom, biskupom Semerarom, koji je sa svojim svećenicima i bogoslovima bio na odmoru u Splitu
Pope Francis waves as he arrives at the Colosseum for the celebration of the Way of the Cross on Good Friday on March 29, 2013 in Rome. Pope Francis presided over his first Good Friday which will culminate in a torch-lit procession at Rome's Colosseum and prayers for peace in a Middle East "torn apart by injustice and conflicts". AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
 AFP

Neobičan događaj zbio se u Samostanu sestara ančela, službenica milosrđa, u Kamenu kod Splita. Biskup Albana msgr. Marcello Semeraro, tajnik Vijeća devetorice kardinala koje se bavi financijskim istragama u Vatikanskoj banci, primio je poziv na mobitel s nepoznatog broja:

- Halo Marcello, ovdje Jorge!

Bio je to papa Franjo, koji voli sam nazivati svoje suradnike i predstavlja se najčešće svojim 'predpapinskim' imenom, piše Slobodna Dalmacija.

Msgr. Semeraro mu je objasnio da je sa svojim svećenicima i bogoslovima na odmoru u Splitu, u Hrvatskoj, na što je Papa odvratio:

- Čuo sam da je Hrvatska lijepa i sigurno ima puno turista!

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić odmah je reagirao i preko msgr. Semerara prenio Papi pozdrave, ali i poziv da tijekom feragosta ne ostane u Rimu.

- Za njegov odmor Hrvatska je lijepa, a nije daleko, uzvratio je msgr. Barišić, a Hrvati su doznali kako čak i papa Argentinac zna za njihov turistički bum i lijepu obalu.

Biskup Semeraro svake godine sa svećenicima i bogoslovima svoje biskupije ljetuje zajedno, a ove godine su izabrali Hrvatsku. Kako Slobodna Dalmacija doznaje iz Splitsko-makarske nadbiskupije, ugodno su iznenađeni ljepotama Splita i Hrvatske, a još više ih je zanimala naša kultura, povijest i današnje stanje Crkve i društva.

Inače, Vijeće devetorice kardinala je vrlo važno tijelo u vatikanskom ustroju. Papa Franjo je ustanovio Vijeće kardinala kako bi mu pomoglo u vodstvu opće Crkve te radi razmatranja raznih aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:00