500 PROJEKATA

HAMAG ĆE BITI GLAVNI JAMAC PODUZETNIKA U cijeloj će godini otvoriti radnih mjesta koliko ih se izgubi u 2 dana

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Gotovo 500 projekata koji bi ove godine trebali osigurati zapošljavanje 1500 ljudi! To je ambicioznija varijanta plana ministra poduzetništva Gordana Marasa i Darka Ilovića, čelnika Hrvatske agencije za malo poduzetništvo, za 2013.

Toliko građana Hrvatske, izgubi posao u dva dana. Usprkos toj činjenici, ministar Maras je na konferenciji entuzijastično govorio o planu koji će u obliku novog Poduzetničkog impulsa uskoro predstaviti Vladi.

Izrazito povoljni uvjeti

Poticanje zadruga, poticanje gradnje 1000 bazena sa 50.000 kuna po svakome, 25 projekata za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije i općenito ulaganja u zelene tehnologije sa 60.000 kuna po projektu, poticanje prerađivačke industrije... Sve je to u planu za tekuću godinu, a glavni akter koji će jamčiti poduzetnicima kojima je teško ili nemoguće dobiti kredit samostalno je država, odnosno HAMAG. Po “izrazito povoljnim uvjetima otplate”, rečeno je, poduzetnicima će kredite dijeliti poslovne banke.

- Država je spremna preuzeti rizik za poduzetnike, ali samo za dobre i kvalitetne projekte. Ovo je otvoren poziv svima koji ne mogu dobiti kredit da se jave HAMAG-u za dodatna jamstva - poručio je Maras. Nije propustio osvrnuti se i na sumnjive projekte bivše, HDZ-ove vlade.

Politički projekti - ne

- Od 23 jamstva bivše Vlade, polovica će teško opstati. Jamstva su se prije dijelila po političkim uvjetima. Dakle, političkim projektima ‘ne’, tržišnim projektima ‘da’! Kažem unaprijed da projekata tog tipa, za koje se zna da nemaju šanse, više neće biti na listi za poticaje - rekao je Maras. Maras je dodao da se za jamstva i poticaje mogu javiti i poljoprivrednici, ali da će naglasak ipak biti na turizmu i prerađivačkoj industriji.

Premda bi u novom Poduzetničkom impulsu trebale sudjelovati sve veće privatne banke, ministar Maras se ipak najviše oslanja, kako je sam rekao, na državne banke - Hrvatsku banku za obnovu i razvoj te Hrvatsku poštansku banku.

Uloga HBOR-a i HPB-a

- Mislim da bi HBOR i HPB kao državne banke trebale direktnije i konkretnije krenuti prema poduzetnicima te smanjiti kamate i ublažiti uvjete po kojima se daju krediti. Uskoro ulazimo u EU, gdje države uz pomoć banaka snažnije potiču svoje poduzetnike, koji su zato konkurentiji. Zato to moramo što prije učiniti i mi - upozorio je Maras.

No, nije konkretno objasnio kako će s bankama, posebice privatnim, dogovoriti izradu javnog popisa korisnika tih kredita, s obzirom na to da je upravo zaštita svih podataka klijenata jedna od najvažnijih bankarskih tajni. Transparentnost je riječ koju je Maras najviše puta izgovorio i predstavio kao novinu.

- Javnost ima pravo znati tko je koliko dobio i na što utrošio - istaknuo je ministar i dodao da su lani odobrili duplo više jamstava nego 2008., kad nije bilo recesije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:31