ZBOG POTRESA I KORONE

Hanfa produžila mogućnost odgode plaćanja i izuzeće od prisilne naplate

Preporuke su namijenjene leasing društvima, faktoring društvima te društvima za osiguranje
Hanfa
 Dragan Matic/Cropix

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) produžila je preporuke financijskom sektoru koji su pod njenim nadzorom do 30. lipnja ove godine i koje omogućuju odgode plaćanja i izuzeće od prisilne naplate, a razlozi su potresi i nastavak pandemije koronavirusa.

"Zbog posljednjih potresa i proglašenja katastrofe uzrokovane potresom za područje Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, ali i daljnjih negativnih utjecaja pandemije korona virusa na gospodarstvo i financijski sektor, Hanfa je produžila svoje dosadašnje preporuke financijskom sektoru koji su pod njenim nadzorom do 30. lipnja 2021. godine", kaže se u Hanfinom priopćenju.

Preporuke su namijenjene leasing društvima, faktoring društvima te društvima za osiguranje, a mogu se primijeniti na sve korisnike usluga koji su u financijskim poteškoćama zbog trenutnih izvanrednih okolnosti, a posebno korisnicima s potresom pogođenih područja.

Hanfa tako u svojim preporukama ističe da će podržati namjere leasing društava prema primatelja leasinga. To uključuje moratorije, ugovaranje posebnih programa otplate obveza uz nenaplaćivanje glavnice i nenaplaćivanje redovne kamate te kod operativnog leasinga nenaplaćivanje naknade ili neprovođenje postupaka prisilne naplate duga, bez obzira na datum nastupanja financijskih poteškoća.

Leasing društva u 2020. odobrila su 81 posto ukupno zatraženih reprograma leasing ugovora, a većina leasing društava u razdoblju odgode plaćanja nije pored glavnice naplaćivala niti redovnu kamatu po ugovorima o leasingu, kažu u Hanfi.

Faktoring društvima Hanfa omogućava donošenje odluka koje za korisnike s potresom pogođenih područja uključuju nenaplaćivanje zatezne kamate ili neprovođenje postupaka prisilne naplate duga bez obzira na datum nastupanja financijskih poteškoća, a društva za to do 30. lipnja 2021. neće biti obavezna formirati ispravak vrijednosti.

Društvima za osiguranje Hanfa omogućava da, gdje je to primjenjivo, omoguće ugovarateljima osiguranja s ugroženih područja izazvanih prirodnom katastrofom odgode rokove plaćanja premija, odgode mjere prisilne naplate te otplate obroka po zajmovima/predujmovima s osnove police životnih osiguranja do 180 dana, a svim potrošačima omogućavanje nastavka sklapanja ugovora na daljinu (on-line).

Za odgođena potraživanja korisnika navedenih usluga koji su se našli u financijskih poteškoćama, društva do 30. lipnja 2021. društva neće biti obavezna formirati ispravak vrijednosti po sklopljenim ugovorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:36