ZATOPLJAVANJE ODNOSA

Hasan Rohani: ‘Iran je spreman vratiti se obvezama iz nuklearnog ugovora‘

Unatoč kritici iranskih ultrakonzervativaca, Rohani je opetovao spremnost da diplomatskim putem riješi krizu
Iranski predsjednik Hasan Rohani
 Iranian Presidency/Zuma Press/Profimedia

Iran je "u svakom trenutku" spreman vratiti se potpunom ispunjenju svojih obveza u vezi sa svojim nuklearnim aktivnostima koje je preuzeo pred međunarodnom zajednicom, rekao je u srijedu iranski predsjednik Hasan Rohani.

Islamska Republika potpisala je 2015. u Beču Zajednički plan globalnog djelovanja (JCPOA) sa skupinom 5+1 (Kina, Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) kojim je pristala na drastično smanjenje nuklearnih aktivnosti u zamjenu za popuštanje međunarodnih sankcija koje su joj bile uvedene.

No taj je ugovor pred raspadom pošto se američki predsjednik Donald Trump povukao iz njega u svibnju 2018. i zatim vratio sankcije koje su Islamsku Republiku gurnule u snažnu recesiju.

Iran je odgovorio tako da se počevši od svibnja 2019. oslobodio većine svojih glavnih obveza preuzetih u Beču.

"Čim se 5+1 ili 4+1 (bez SAD-a) vrate svim svojim obvezama i mi ćemo se u svakom trenutku vratiti svim svojim obvezama koje smo preuzeli", rekao je Rohani na sastanku s ministrima, prenijela je televizija.

"Već sam rekao: to ne zahtijeva vrijeme, to je samo pitanje dobre volje", dodao je iranski predsjednik.

Unatoč kritici iranskih ultrakonzervativaca, Rohani je opetovao spremnost da diplomatskim putem riješi krizu nastalu izlaskom SAD-a iz Bečkog ugovora, rekavši da je odlučan da ne propusti "priliku" koja mu se pruža promjenom u Bijeloj kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:46