'PETOKRAKA NIJE SPORNA'

HASANBEGOVIĆ O ZAKLJUČKU VIJEĆA ZA SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU 'To je vrsta intelektualng nedonoščeta koje je pretenciozno nazvano dokumentom dijaloga'

Zlatko Hasanbegović
 Damir Krajač / CROPIX

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima utvrdilo je u srijedu preporuke i smjernice kako se odnositi prema simbolima totalitarnih režima prema kojima je ZDS dozvoljen samo ponekad, a zvijezda petokraka nije sporna.

Preporuke vijeća komentirao je na televiziji N1 Zlatko Hasanbegović iz stranke Neovisni za Hrvatsku.

- To je predvidiv epilog jednogodišnjeg rada tzv. Vijeća za suočavanje s prošlošću. To je vrsta intelektualng nedonoščeta koje je pretenciozno nazvano dokumentom dijaloga. Riječ je o nedovršenom materijalu i kompilaciji mišljenja koja ne obvezuje nikoga, pa ni članove Vijeća. U preambuli jasno piše da ne stoje iza njega ni svi članovi Vijeća i da se svaki član Vijeća ima pravo ograditi od bilo kojeg dijela sadržaja

Što se tiče polemika koje razdiru hrvatski javni život, one će se dodatno produbiti budući da ovdje imamo potpuno proturječan dokument unutar kojega se dodatno produbljuju podjele i rasprave. U pravnom smislu, on neće značiti apsolutno ništa, ovo je pravno neobvezujući dokument. On ne može obvezivati sudove. Svrha Vijeća, nominalna, je bilo davanje prepouka Vladi - sudovi sude isključivo na temelju zakona, a ne na temelju potpuno bezvrijednih dokumenata, kazao je Hasanbegović.

- Ovo je jedna vrsta zabave za malobrojne povjesničare, politologe... Ovo je vrsta dokumenta koji je zanimljiv povjesničarima i politolozima, ja ga vidim kao jedan od izvora za razumijevanje stanja intelektualnih i akademskih elita u Hrvatskoj u ovom trenutku.

Sudovi različito postupaju u tim slučajevima i danas. Znamo za prekršajne sudove koji su oslobodili navodne prekršitelje isticanja HOS-ovih simbola. Kao načelni protivnik bilo kojih zabrana simbola, mogu reći da tako i treba biti. U pravilu nije riječ o simbolima već o zloporabi simbola. A vi kršiti javni red možete pod bilo kojim obilježjem. Ovaj dokument je neupotrebljiv, intelektualno neupotrebljiv, za neku vrstu dublje rasprave o ovim problemima i neće se dogoditi ništa. Besmisleno je opterećivati suce ovim tzv. dokumentom, smatra Hasanbegović.

Dao je i prijedlog što napraviti s pločom HOS-a koja je iz Jasenovca premještena u Novsku.

- Ploča je postavljena potpuno zakonito, sukladno zakonskoj proceduri. Nisam odlučivao o tome treba li ju postaviti. Kad je postavljena, trebala je tamo i ostati. Premještanjem je stvoren pravni presedan i afera bez ikakvog uporišta. Oni koji su sudjelovali u postavljanju ploče su pristali na to da se ploča premjesti, ploča treba ostati, nikad nije ni trebala biti micana. Stvara se presedan da je općina Jasenovac jedna vrsta eksteritorijalne enklave u kojoj vrijede posebni propisi, a to nema uporišta ni u Ustavu ni u zakonodavstvu, kaže Hasanbegović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:00