IZVOR ZA JUTARNJI

Hasanbegović rasbjesnio DP-ovce: ‘Ne vjerujemo mu ništa! On je financirao knjige tog čovjeka? Nismo znali...‘

Koaliciju Domovinskog pokreta i Hasanbegovića uzdrmalo je gostovanje dvojice beogradskih povjesničara.

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović

 Damjan Tadic/Cropix

Politički brak Domovinskog pokreta i Zlatka Hasanbegovića - lidera Bloka za Hrvatsku, ali i potpredsjednika Kluba zastupnika DP-a - ušao je u duboku krizu. Višegodišnju političku romansu uzdrmalo je gostovanje dvojice beogradskih povjesničara na Hrvatskom institutu za povijest (HIP).

Iako Hasanbegović kaže kako nije imao ništa s pozivanjem Nemanje Devića i Bojana Dimitrijevića - a što tvrdi i ravnatelj HIP-a - u Domovinskom pokretu očito ne vjeruju svom potpredsjedniku saborskog kluba.

Nakon što su poslali priopćenje u kojem su se ogradili od "sudjelovanja Zlatka Hasanbegovića na predstavljanju skandalozne knjige ‘Bosanska golgota četnika 1945. godine’", te od njega zatražili da se javno ispriča zbog toga što je, kako tvrde, bio domaćin dvojici povjesničara iz Srbije koji su poznati zagovornici povijesnog revizionizma i rehabilitacije četnika, Hasanbegović im je poručio: "Naravno da se neću ispričati. Nisam bio ni organizator ni sudionik tog događaja. Predavanje je bilo na visokoj akademskoj razini, lišeno bilo kakve pristranosti".

Nakon što im je Hasanbegović javno poručio da neće učiniti to što su od njega zatražili, izvor iz Domovinskog pokreta rekao nam je kako će se o njegovom daljnjem statusu u Klubu zastupnika raspravljati na sjednici Predsjedništva DP-a.

Hoće li Hasanbegović biti izbačen iz Kluba Domovinskog pokreta?

- Iako je Hasanbegović predsjednik svoje stranke, on je istovremeno i član našeg Kluba zastupnika i naravno da smo se morali ograditi. Mi o četnicima možemo raspravljati samo u negativnom kontekstu. Vidjet ćemo hoće li biti kakvih reperkusija. O ovom ćemo slučaju raspravljati na Predsjedništvu stranke. Konačno, mi i Hasanbegović nismo članovi iste stranke, već smo svojom voljom u istom Klubu zastupnika. A ako netko misli da može solirati na ovako osjetljivim temama kao što je povijest četničkog pokreta, onda… - kaže izvor iz DP-a.

Dodao je kako u DP-u nisu povjerovali u priču da Hasanbegović nema ništa s pozivanjem dvojice beogradskih povjesničara zato što im je, kako kaže, poznato prijateljstvo između njega i Bojana Dimitrijevića.

Pitanje na koje, pak, odgovor nismo dobili glasi kako to da im njihovo prijateljstvo sve dosad nije smetalo?

Dimitrijević je, naime, još 2016. godine u razgovoru za Nacional rekao da su on i Hasanbegović, koji je tada bio ministar kulture, kolege i prijatelji.

Štoviše, iste je godine N1 objavio kako je beogradski povjesničar Bojan Dimitrijević, zagovornik rehabilitacije Milana Nedića i Draže Mihajlovića, dobio potporu Ministarstva kulture za čak tri knjige. Ministarstvo je, kako je otkrio N1, s 12.000 kuna pomoglo izdavanje Dimitrijevićeve knjige "JNA u Hrvatskoj i Sloveniji", a potpore vrijedne deset tisuća kuna dobile su i dvije knjige koje je Dimitrijević napisao u suradnji s drugim autorima.

- To nisam znao - tvrdi sugovornik iz DP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 09:44