PREPIRKA NA VRHU

Hasanbegović uzvratio DP-u zbog predavanja o ‘četničkoj golgoti‘ usred Zagreba: ‘Naravno da se neću ispričati!‘

DP i član njihova Kluba zastupnika u sporu oko toga tko je u Zagreb pozvao povjesničare iz Srbije

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović

 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnik i potpredsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović reagirao je na priopćenje DP-a u kojemu se od njega traži javna isprika zato što je, kako tvrde u Domovinskom pokretu, u Zagreb pozvao dvojicu povjesničara iz Srbije "poznatih po zagovaranju povijesnog revizionizma i rehabilitacije četnika".

- Naravno da se neću ispričati. Nisam bio ni organizator ni sudionik tog događaja. Predavanje je bilo na visokoj akademskoj razini, lišeno bilo kakve pristranosti - poručio nam je Hasanbegović.

Podsjetimo, iz Domovinskog pokreta poslali su priopćenje u kojem stoji da su "prije nekoliko dana, na poziv dr. Zlatka Hasanbegovića, u Zagrebu gostovala dva poznata srbijanska zagovornika povijesnog revizionizma i rehabilitacije četnika, kao i određenih frakcija četničkog pokreta, koji su u prostorijama Hrvatskog instituta za povijest održali predavanje povodom izlaska knjige ‘Bosanska golgota četnika 1945. godine‘".

Zastupnik Hasanbegović poručio nam je da nema ništa s gostovanjem povjesničara iz Srbije. Uputio nas je na izjavu Miroslava Akmadže, ravnatelja Hrvatskog instituta za povijest, koji tvrdi kako je organizator tog događaja bio Vladimir Geiger, voditelj projekta "Rat, žrtve i granice sloboda", te da je Hasanbegović "došao slušati predavanje kao i ostali stručnjaci".

- Već i sam naslov knjige, kao i veliki dio njezina sadržaja, upućuju na neprihvatljiv pokušaj rehabilitacije četničkog pokreta i to usred hrvatskog glavnog grada Zagreba. Autori knjige, Dimitrijević i Dević, na samom predstavljanju iznijeli su naramak povijesnih laži, montiranih konstrukcija i pritom izbjegli dati širu sliku četničkog pokreta i sramotnu istinu o djelovanju raznih četničkih postrojbi koje su tijekom Drugog svjetskog rata provodile krvavi zulum nad hrvatskim narodom na području današnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine … Bez obzira na određene povijesne činjenice koje ukazuju na to kako su na Bleiburgu, pored većinskih Hrvata, stradali i pripadnici nekih drugih naroda, to nikako ne može biti izgovor srbijanskim povjesničarima da u središtu Zagreba pokušavaju rehabilitirati četničke zločine koji su nad hrvatskim narodom počinjeni prije toga, a ponovljeni devedesetih. Domovinski pokret zbog toga od dr. Hasanbegovića očekuje javnu ispriku svima onima koje je njegov privatni nastup povrijedio - poručili su, među ostalim, iz Domovinskog pokreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 23:05