OTVORENO O OBNOVI

Hasanbegović: Zakon je neprovediv; Tomašević: Ni O od obnove; Hrebak: Prijete tužbe; Banožić: Pomoći ćemo svima

‘Ako je Sisak područje od posebnog interesa, onda ne možemo raditi takve razlike‘, kazala je Glasovac
Emisija Otvoreno
 HRT

U večerašnjoj emisiji Otvoreno gostovali su Mario Banožić, ministar obrane, Sabina Glasovac, saborska zastupnica (SDP), Dragana Jeckov, saborska zastupnica (SDSS), Tomislav Tomašević, saborski zastupnik (Možemo!), Dario Hrebak, saborski zastupnik (HSLS) i Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik (Domovinski pokret).

Tema je bila obnova potresom pogođenih područja. Naime, oporba je prozvala Vladu zbog nejednakog udejal državnog financiranja obnove na Baniji, traže smjenu sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića zbog afere u vezi s nekretninama, kritiziraju loše stanje robnih zaliha i sporu isplatu potpora za radnike.

S druge strane, Vlada poručuje: nikoga nećemo prepustiti samom sebi, nikoga nismo zaboravili, 2020. pokazala je snagu države.

Na pitanje planira li Vlada ipak promijeniti predloženi zakon, ministar Mario Banožić je rekao da će Vlada pomoći svima koji su stradali u potresu.

- Ovim se zakonom promišljalo o poziciji područja koje je već duže u teškoj poziciji. Sam zakon potpomognuto područje u kojem se nalazi veći dio Sisačko-moslavačke županije pokazuje da se razmišlja o području koje je u ekonomski teškoj poziciji dugi niz godina i u lošoj demografskoj poziciji. Mislim da trebamo razmišljati o cjelovitom problemu gdje se razmišlja o gospodarskom preporodu cijele županije, ali i gradu Sisku kao gradu koji je u jednoj boljoj situaciji po broju stanovnika i gospodarstvu.

Na pitanje hoće li njezina stranka podržati zakon, Sabina Glasovac je kazala kako SDP nikad nije bio kočničar niti destruktor.

- Problem s ovim zakonom je to što ne znamo što će Vlada predložiti. Vidimo da se Sisak izuzima i da će mu biti omogućena manja pomoć. Smatramo da je to nepravedno i da kriterije treba ujednačiti. Ako je Sisačko-moslavačka županija od posebnog državnog interesa ne možemo raditi neuobičajene razlike. Prema svima se treba postupati jednako. Ako će to biti 100 posto ili 60:20:20, mora se ići na imovinski cenzus. Ako to ostane ovako, to nam je neprihvatljivo.

Dario Hrebak je upozorio da su zbog loše napisanog zakona moguće i kasnije tužbe.

- Mogu nam se dogoditi tužbe Ustavnom sudu. Trebali bismo postići konsenzus i veseli me ovakav stav SDP-a koji su otvoreni za razgovore. I vladajuća većina je spremna razgovarati o amandamanima i suvislim prijedlozima. Ali moramo biti svjesni da će se raditi o milijardama kuna, ali svi moraju biti jednaki. Bitno je da brzo reagiramo i da ljudi imaju krov nad glavom.

Tomislav Tomašević je kazao da se slaže sa zastupnicom Glasovac i da zakon otvara dosta kontradikcija. Istaknuo je da ima puno pitanja i da se nada da će sutra na saborskoj raspravi dobiti odgovore.

Dodao je i da se otvara pitanje Krapinsko-zagorske županije, koja je također ispod prosjeka razvijenosti.

- Muči me proizvoljnost da Vlada mora proglasiti katastrofu jer je nije proglasila za potres u ožujku. Muči me i što u zakonu ostaje obveza da jedinica lokalne samouprave 100 posto sama financira zgrade oštećene javne namijene. Zagreb s 12 milijardi kuna treba obnoviti vrtiće, škole, domove zdravlja, no kako će to napraviti gradovi i općine u Sisačko-moslavačkoj županiji?

Na pitanje mogu li se ti objekti javne namjene obnoviti sukladno prijedlogu zakona, Dragana Jeckov je rekla da mogu i da trebaju, ali i istaknula da ovim zakonskim prijedlogom nitko ne smije biti diskriminiran.

- Mislim da ćemo sutra doći do najboljeg rješenja kao što smo došli i u slučaju zakona o obnovi Zagreba, a bude li potrebe mi ćemo reagirati amandmanima i razgovarati s koalicijskim partnerima.

Na pitanje treba li Sisak imati isti tretman, rekla je da treba.

- Svi su loše prošli, stradale su i škole, vrtići, domovi..., i tamo gdje je stradalo moramo pomoći. Na Banovini je potrebna jedna ozbiljna državna interevencija, ne samo u obnovi kuća, potrebna je sveukupna obnova i u demografskom i gospodarskom smislu. Svi bi trebali raditi da ovu nepriliku pretvorimo u priliku, rekla je i poručila da je vrijeme za reset.

Zlatko Hasanbegović rekao je da rasprava ide u krivom smjeru te da nije riječ o novom zakonu, već o proširenju odredbi zakona o obnovi grada Zagreba na ova potresom pogođena područja.

- Ono što sam u rujnu označio neprovedivim u gradu Zagrebu to se ne može proširiti na kraj koji ima potpuno drugi kontekst - povijesni, depopulacijski, demografski, geopolitički...

Istaknuo je da od donošenja zakona o obnovi grada Zagreba prošla četiri i pol mjeseca te da u tom periodu nije obnovljen niti jedan dimnjak. Zakon koji se treba proširiti na Banovinu i potresom ostećene krajeve u Zagrebu se već četiri i pol mjeseca ne provodi jer je neprovediv, rekao je.

- Zakon je plod činovničkog mentaliteta Plenkovićeve Vlade i političkog predizbornog aktivizma jedne zagrebačke političke skupine koja je legitimno parazitirala na potresu u Zagrebu. Ono što je neprovedivo u Zagrebu, ne može biti provedeno u Glini, rekao je Hasanbegović.

Tomašević je rekao kako već mjesecima upozoravaju da nema ni O od obnove, te da je u proračunu za obnovu privatnih objekata odvojeno 240 milijuna kuna, a govori se o 40 milijardi kuna.

- Tom logikom obnova će trajati 100 godina, a birokracija je takva da ni stručnjaci ne mogu ispuniti zahtjeve koje je Vlada odredila.

Dodao je i da je frustriran što građani moraju obilaziti šaltere i državne institucije da dobiju dokumentaciju koju država već posjeduje i to plaćati da bi dobili pomoć od države.

Hrebak je rekao kako se na Banovini mogu napraviti najljepše kuće, ali da to ništa ne znači ako one neće imati rasvjetu, struju, vodu, kanalizaciju, plin...

- Svi stručnjaci kažu da možda nije najbolje da tamo odu inženjeri građevine arhitekti, možda trebamo demografe, urbaniste, prostorne planere. Moramo razmišljati da taj prostor koncentriramo, jer ako samo obnovimo te kuće, za 10 -15 godina dobit ćemo sela duhova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:30