SLIJEDI REFERENDUM?

HASANBEGOVIĆEV ULTIMATUM PODIJELIO BANDIĆEVE SUPARNIKE Jedni mu hoće udovoljiti, drugi tvrde da je bivši ministar bahat

 Goran Mehkek / CROPIX

Bezuvjetno zahtijevamo da novi saziv Gradske skupštine na propisan način i bez otezanja donese odluku o preimenovanju sadašnjeg Trga maršala Tita. Uklanjanje tog žiga komunističke sramote neka bude preduvjet naše suradnje u Gradskoj skupštini.

Ovako izgleda ultimatum Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih upućen zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću vezano za moguću suradnju u Gradskoj skupštini. Osim Bandiću, neovisni su pisali i Andreju Plenkoviću i Davoru Stieru te od njih dvojice traže da ne surađuju s Bandićem dok ne promijeni ime Trga.

Kompromis

U Bandićevoj stranci svjesni su kako je Hasanbegović sa svojom vlastitom strankom novo lice na političkoj pozornici i da zapravo ovakvim ultimatumima želi skrenuti pozornost na sebe. Dio Bandićevih suradnika smatra kako bi trebalo pristati na promjenu Trga maršala Tita, dio je protiv takvih ultimatuma, dok je najveći dio za neko kompromisno rješenje.

- Promjenom imena Trga maršala Tita on će ispuniti svoj jedini cilj iz kampanje. Zapravo cijeli svoj program će ispuniti. I tu on želi biti vjerodostojan i zauzeti svoju poziciju. I to je u redu. Ne vidim razlog da se ime promijeni - kaže nam dio Bandićevih bliskih suradnika. Drugi dio pak smatra kako je pismom Hasanbegović pokazao političku nezrelost. - Bahato je da promjenu imena Trga, dakle jedini programski cilj vlastite stranke, postavljaš kao preduvjet mogućeg dogovora. Pa takve ultimatume nije radio ni Most - kaže nam nekolicina Bandićevih suradnika.

A novi izbori dogodit će se ako se ne konstituira novi saziv Skupštine, a prvi rok je 29. lipnja. Ako za desetak dana ne dođe do većine, kreće rok od 30 dana za novi pokušaj. Ako ni tada ne bude bilo većine, dobit će još 30 dana. Ako pak do rujna ne konstituiraju Skupštinu, ide se na nove izbore, ali ne za gradonačelnika, već samo za Skupštinu.

Ipak velika većina smatra kako bi trebalo doći do kompromisnog rješenja.

Savjetodavno

Bandić, kako je poznato, želi na temu Trgu maršala Tita raspisati referendum. Da bi referendum uspio, na njega treba izaći više od 50 posto birača, što je gotovo ne moguće. Stoga se u stranci Rada i solidarnosti razmišlja i o ideji da se raspiše savjetodavni referendum, kao kompromisno rješenje.

Pet zastupnika neovisnih potrebni su Bandiću jer on trenutno ima 14 zastupnika, HDZ ih ima sedam, a suradnja trojice aktera značila bi da ima većinu u Skupštini, odnosno 26 ruku.

Bandićevci su uvjereni kako će se koalicija s HDZ-om i neovisnima na kraju sklopiti, i to ponudom koju Hasanbegović i Esih neće moći odbiti: Bruni Esih moglo bi se ponuditi mjesto predsjednice Skupštine, dok bi se Hasanbegoviću ponudio resor kulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:41