VUKOVARSKI KRVNIK

Haški sud ranije pustio Šljivančanina jer žali zbog svih žrtava rata u bivšoj Jugoslaviji?!

U skladu s praksom haaškog suda Šljivančanin je pušten na slobodu nakon izdržane dvije trećine kazne

ZAGREB - Veselin Šljivančanin, bivši načelnik za sigurnost gardijske brigade JNA koji je u Haagu osuđen na deset godina zatvora zbog zločina na Ovčari, pušten je danas na slobodu nakon izdržane dvije trećine kazne, objavljeno je iz Haaškog suda.

Odluka o puštanju na slobodu donesena je u tajnosti 5. srpnja, a objavljena je tek nakon što je Šljivančanin izašao iz zatvora.

Prilikom donošenja odluke o puštanju Šljivančanina, predsjednik Haaškog suda istaknuo je kako je bivši načelnik za sigurnost gardijske brigade JNA 'izrazio žaljenje zbog svih užasnih događaja, ne samo u Vukovaru, već širom teritorije bivše Jugoslavije'.

- Šljivančaninu je žao zbog svih žrtava rata u bivšoј Јugoslaviјi, naročito u Vukovaru. Međutim, niјe izrazio žaljenje zbog svoјih zločina јer ne dovodi u vezu sudbinu žrtava sa svoјim djelima. Temeljem toga, smatram da јe Šljivančanin pokazao određene znakove rehabilitaciјe što ide u prilog njegovog oslobađanja - zaključeno je u odluci suda.

Šljivančanin je stigao u Beograd redovnom linijom JAT-a pošto je danas pušten na prijevremenu slobodu.

Podsjetimo, Haaški sud je 2010. godine Šljivančaninu smanjio kaznu sa 17 na 10 godina. Šljivančaninu je kazna smanjena nakon što je Žalbeno vijeće prihvatilo argumente Šljivančanove obrane da bivši načelnik JNA nije znao za povlačenje vojnih policajaca s Ovčare, te da prema tome nije kriv za ubojstvo 194 hrvatska ratna zarobljenika u studenom 1991.

Ipak, Šljivančanin je proglašen krivim za mučenja zarobljenika, zbog čega mu je određena zatvorska kazna u trajanju od deset godina.

Šljivančanin je uhićen 13. lipnja 2003. godine u svom stanu u beogradskom naselju Cerak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:07