TREĆA I KONAČNA PRESUDA

Haški sud smanjio kaznu krvniku s Ovčare, Šljivančanin na slobodi za 2 godine

 AP

DEN HAAG/ZAGREB - Haaški sud danas je Veselinu Šljivančaninu smanjio kaznu za zločin na Ovčari sa 17 na 10 godina zatvora. Kako mu se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru, Šljivančanin bi mogao biti na slobodi za dvije i pol godine, u skladu s praksom haaškog suda da osuđene oslobodi nakon što dvije trećine izdržane kazne.

Presudu je danas poslijepodne objavio Theodor Meron, bivši predsjednik Haaškog suda, a u petočlanom vijeću je sjedio još jedan bivši predsjednik suda Fausto Pocar.

Šljivančanin je jedini kojem je dosad u Haagu uspjelo isposlovati reviziju drugostupanjske presude. Prvo je 2007. osuđen na pet godina zatvora i pušten kući u Beograd, jer je proglašen krivim samo za pomaganje u mučenju i zlostavljanju zarobljenika iz vukovarske bolnice. Ta presuda digla je na noge hrvatsku javnost, ali su je žestoko osudili i američki diplomati, prosvjedujući što odgovorni za najteži zločin u ratu u Hrvatskoj prolaze s tako niskom kaznom. U žalbenoj presudi kazna mu je 2009. povećana na 17 godina, njegovom nadređenom Mili Mrkšiću potvrđena je ona od 20 godina, a niži oficir Miroslav Radić oslobođen je optužbi.

Šljivančanin je u studenom 1991. bio obavještajni časnik Gardijske brigade JNA, kojom je zapovijedao Mile Mrkšić. Bio je odgovoran osiguranje vukovarske bolnice i transport zarobljenika. No Haaški sud utvrdio je da nije JNA počinila masakr nad vukovarskim zarobljenicima na Ovčari, nego paravojne srpske snage, čijim pripadnicima se sudilo proteklih godina u Beogradu. Više od 200 zarobljenika ubijeno je na Ovčari (Haaški sud je utvrdio za 194 žrtve). Ubijeni su nakon što su se pripadnici JNA povukli s Ovčare i zarobljene prepustili paravojnim snagama.

Šljivančanin je zato prvo bio osuđen samo za pomaganje u mučenju zarobljenika, jer je paravojska zlostavljala i mučila zarobljenike dok su pripadnici vojne policije pod zapovjedništvom Šljivančanina još bili na Ovčari. Kasno navečer Mrkšić je povukao vojnu policiju s Ovčare, iako je mogao znati da to znači da će zarobljenici biti pobijeni, i za to je osuđen na 20 godina. U žalbenoj presudi 2009. Šljivančaninu je kazna povećana na 17 godina jer su suci žalbenog vijeća zaključili da je Mrkšić Šljivančaninu u noći 20. studenoga u razgovoru koji su vodili morao reći da je odlučio povući vojnu policiju s Ovčare. U tom slučaju je suodgovoran ne samo za mučenje nego i za ubojstva, rekli su suci povećavajući mu kaznu.

- Mrkšić je rano uvečer 20. studenoga 1991. izdao naredbu za povlačenje vojnika JNA s Ovčare. Zarobljenici su nakon toga u grupama od po 10-20 odvođeni iz hangara do mjesta gdje je bila iskopana velika jama. Od devet navečer do duboko u noć strijeljano je najmanje 194 zarobljenika - rekao je danas sudac Meron. Kaznu su smanjili jer su povjerovali iskazu dodatnog svjedoka, načelnika štaba brigade Miodraga Panića.

Panić je tvrdio da Mrkšić nije rekao Šljivančaninu da je naredio povlačenje JNA. Suci su Panićev iskaz ocijenili uvjerljivim, “usprkos manjim nepodudarnostima”, i skinuli osudu za pomaganje ubojstva. Drugu osudu, za pomaganje u mučenjima zarobljenika, povećali su s pet na deset godina zatvora.

KRONOLOGIJA

20. 11. 1991. nakon pada Vukovara, JNA je evakuirala bolnicu i oko 300 ranjenika prebacila na Ovčaru. Mučeni su i većina ih je ubijena

7. 11. 1995. podignuta haaška optužnica za Ovčaru

2. 6. 2003. Šljivančanin uhićen u Beogradu

27. 9. 2007. prvostupanjskom presudom Šljivančanin osuđen na pet godina, Mrkšić na 20, a Radić oslobođen

16. 12. 2007. Šljivančanin pušten na slobodu

5. 5. 2009. pravomoćna presuda, žalbeno vijeće Haaškog suda povećalo kaznu sa 5 na 17 godina zatvora. Šljivančanin vraćen u pritvor do izdržavanja preostale kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:59