UDAHNUT NOVI ŽIVOT

HBOR i ZABA pristali kreditirati Varteks s 10 milijuna eura

Varazdin, 251113.U kompaniji Varteks odrzana je konferencija za novinare na kojoj je objavljeno da je potpisan sporazum sa bankama, te da je Varteks dobio 10 milijuna eura kredita od poslovnih banaka.Na fotografiji: Zoran Koscec, predsjednik Uprave Varteksa.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / Cropix

VARAŽDIN - Varaždinskoj kompaniji Varteks udahnut je novi život i ta će, još uvijek najveća hrvatska tekstilna kompanija koja zapošljava nešto manje od 2 tisuće radnika, u budućnosti puno lakše poslovati. Potpisivanjem Sporazuma o uređenju odnosa sa razlučnim vjerovnicima uspješno je okončana i posljednja faza pravomoćne predstečajne nagodbe s vjerovnicima, a Varteksu će u sljedećih nekoliko dana HBOR i ZABA isplatiti kredit u iznosu od 10 milijuna eura za nastavak proizvodnje.

- Ovim sporazumom ne samo da smo riješili kreditnu liniju nego smo i konsolidirali kompletan postojeći dug na bilanci tvrtke i u tvrtki koji seže još u zadnjih tridesetak godina. Time je napravljen jedan veliki korak prema uspješnoj budućnosti, a u predstojećem vremenu Uprava će se moći posvetiti stabilizaciji poslovanja i razvoju - ističe predsjednik Uprave Varteksa Zoran Košćec dodavši da dobivanje kredita ne znači da će Varteks automatski uspješno poslovati.

- Varteksov proces poslovanja nije takav i nemoguće ga je provesti da danas dođe kredit, a da je sutra pozitiva i plus. Proces do operativne dobiti, koju je Varteks i imao prije početka gospodarske krize, će trajati nešto više od godinu dana kao što je uostalom i navedeno u predstečajnoj nagodbi - naglasio je Košćec.

Vijest o potpisivanju sporazuma sigurno je razveselila i zaposlenike budući da je dio sredstava kredita namijenjen i za isplatu dvije zaostale plaće te isplatu otpremnina bivšim zaposlenicima. Košćec je radnicima poručio da će im tvrtka podmiriti dug čim kredit sjedne na račun.

Podsjetimo, Varteks je uspješno okončao predstečajnu nagodbu s vjerovnicima početkom srpnja kad su vjerovnici čija su potraživanja veća od 2/3 ukupnih potraživanja vjerovnika prihvatili plan restrukturiranja koji je predložila uprava tvrtke. U predstečajnoj nagodbi utvrđene su tražbine vjerovnika u iznosu od 371,8 milijuna kuna.

Vjerovnici, a najviše potraživanja među njima imali su država, banke i dobavljači, odrekli su se dijela potraživanja, a dio duga riješen je prepisivanjem nekretnina i preuzimanjem dijela vlasništva nad tvrtkom. Država je pritom otpisala gotovo 200 milijuna svojih potraživanja. Nakon toga očekivalo se da je potpisivanje sporazuma s razlučnim vjerovnicima i dobivanje kredita u iznosu od 10 milijuna eura samo stvar formalnosti, no na potpisivanje se ipak čekalo više od tri mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:16