SKANDAL U SABORU

HDSSB: HDZ je nudio putovnicu za Glavaša ako u Saboru održimo kvorum. Vlada: To je podla laž!

 Damjan Tadić/Cropix

ZAGREB - Ako ne ide ovo drugo, neće ići ni ono prvo s putovnicom, ovim je riječima prema tvrdnji HDSSB-ovca Ivana Drmića, Andrija Hebrang predsjednik kluba zastupnika HDZ-a, zaprijetio četvorici zastupnika te stranke da ukoliko ne budu u sabornici i ne budu održavali kvorum HDZ-u odnosno vladajućoj većini, njihov osnivač, Branimir Glavaš , danas u zatvoru u Mostaru, neće dobiti putovnicu za koju je zahtjev predao u generalnom konzulatu još 24. kolovoza ove godine.

Drmić tvrdi i da je u istom razgovoru koji je održan jučer u 12:09 i koji je trajao dvije minute i 51 sekundu Hebrang rekao kako su svi dokumenti koje je Glavaš priložio zahtjevu za putovnicu na stolu premijerke Jadranke Kosor te kako bi u slučaju da pristanu na dogovor ona te iste već sutradan pustila u proceduru.

Drmić je istaknuo kako se s Hebrangom čuo dva puta u posljednjih tjedan dana, da je prvi put to bilo prošlog četvrtka kada ga je Hebrang nazvao i pitao hoće li četiri zastupnika HDSSB-a ostati u sabornici ili će kao i ostatak oporbe te dio vladajućih bojkotirati rad Sabora.

- Već tada sam mu rekao za problem sa Glavaševom putovnicom. Hebrang je bio iznenađen. Dogovorili smo se da se čujemo navečer nakon što se sastane vrh HDSSB-a da mu odgovorim hoćemo li biti u sabornici ili ćemo bojkotirati. Kad smo se čuli te večeri pitao sam Hebranga 'Doktore, zašto pravite problem oko izdavanja putovnice Glavašu'. Hebrang mi je odgovorio 'Čuj, to je netko držao u ladici. Ni tko, ni zašto, ne mogu ti reći. Predmet je kod premijerke na stolu, sutra će to pustiti u proceduru' - kazao je Drmić.

HDSSB-ovci kažu da se nakon tog razgovora ništa nije dogodilo te da Glavaš i dalje nema putovnicu iako zakon propisuje da se mora izdati u roku od 30 dana ili se u istom roku osobi kojoj se odbije izdati putovnica treba poslati pisano obrazloženje zašto mu se uskraćuje.

- A Glavašu nisu napravili ni jedno ni drugo. Krše mu temeljna zakonska i ustavna prava - kazao je Dinko Burić. Ustvrdio je da pod HDZ-ovom vlašću putovnice mogu dobiti srbijanski narkobossovi , ali branitelji i generali, iz nekog razloga, ne mogu. Očito zlo iz HDZ-a nije izašlo odlaskom Ive Sanadera. Ono zlo koje je on radio sada samo radi više ljudi - kazao je Burić i zaključio kako kad Kosor smijene na izborima i isele iz Banskih dvora zgradu Vlade treba blagosloviti svetom vodom. - A koliko su zla napravili trebat će nam kante svete vode.

Na izjave HDSSB-ovaca odmah je reagirao prozvani Hebrang koji je cijelu priču oko putovnice i ucjene nazvao lažima što ga, kaže, ne čudi jer je laž glavno oružje HDSSB-a.

- Za Glavaševu putovnicu čuo sam iz medija i pročitao sam da je svoju još uvijek važeću putovnicu izgubio pa ću odmah sad otići u ured za izgubljene stvari ne bi li je potražio - kazao je Hebrang.

Svoju izjavu je igrom slučaja dao ispred kluba zastupnika HDSSB-a pa su mu se na hodniku slučajno pridružili Drmić i Burić kojima je Hebrang poručio da lažu, a oni su mu odvratili kako sa HDSSB-om nitko neće postupati metodama nikakve prisile niti ih neće natjerati da se vrate u Sabor i drže HDZ-u kvorum. Nakon toga Drmić je ponavljao kako je Glavaš izgubio putovnicu i kako ih HDZ sada izdavanjem nove putovnice ucjenjuje.

- On je izgubio putovnicu, a ti si izgubio pamet - poručio je odlazeći Hebrang dok mu je Burić dobacio: - A mnogi iz HDZ-a će uskoro izgubiti slobodu.

Vlada: To je laž

ZAGREB - Laž je da predsjednica vlade Jadranka Kosor 'papire Branimira Glavaša ima na svom stolu', priopćio je danas vladin Ured za odnose s javnošću.

- Pitanje izdavanja osobnih dokumenata, pa tako i putovnice, ne rješava predsjednica vlade, već nadležno ministarstvo. Takve izjave, koliko smiješne, toliko i podle, očito su u funkciji jeftinog politikantstva i odlučno ih odbacujemo - stoji u priopćenju vladina Ureda za odnose s javnošću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 20:07