PODJELA HRVATSKE

HDSSB: 'Odluka Vlade o novim regijama za Slavoniju je elementarna nepogoda veća od suša i poplava!'

 Emica Elvedji / Cropix

OSIJEK - U HDSSB-u tvrde da je nova statistička podjela Hrvatske na dvije regije „napravljena samo zbog Zagreba i Zagrebačke županije te dijelom zbog Varaždina na inzistiranje Radimira Čačića.“

- Ovo nema veze s namjerom da Hrvatska započne ravnomjerni razvoj. Ovo je jabuka razdora i ovakva odluka je gora elementarna nepogoda za Slavoniju i Baranju od svih suša i poplava - izjavio je saborski zastupnik Dinko Burić, koji tvrdi da će ovime doći do dodatnog osiromašenja i zapostavljanja istočne Hrvatske.

Potpredsjednik Vlade Grčić predstavio novi plan podjele Hrvatske na dvije statističke regije

- Zagreb uopće nije imao pravo na povlačenje sredstava, jer to mogu samo oni koji imaju manje od 75 posto BDP-a, a Zagreb sa 125 to uopće nije mogao. Ovime su i oni došli na manje od 75 posto. Tko će tu moći povlačiti sredstva i s 20 posto sufinancirati projekt od 50 milijuna eura. Zagreb to ima, ali Vukovar, Ilok, Županja, Beli Manastir... nemaju. Nešto će moći povući Zagreb, Rijeka, Varaždin, neke i Osijek, ali svi ostali neće moći - rekao je Burić, koji je Vladu podsjetio i na njihov Plan 21 u kojem stoji najava preustroja sa sadašnjih tri na pet statističkih regija, kako bi se u punoj mjeri osigurao ravnomjeran razvoj. Potpredsjednik stranke Krešimir Bubalo pak podsjetio je kako je Osječko-baranjska županija sa do sada odobrenih 100 milijuna eura iz programa EU najuspješnija u Hrvatskoj.

- To je ova Vlada označila kao signal za uzbunu da se Slavoniju i Baranju mora zaustaviti. Formulu su pronašli u podjeli Hrvatske na dvije regije gdje je osiromašena Slavonija na razini od 36% europskog BDP-a preko noći umjetno skočila na 64% europskog BDP-a - rekao je Bubalo, koji je ministra Grčića nazvao ministrom centralizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:11