SKUP U OSIJEKU

HDSSB-ovi DISIDENTI NA 'PUČISTIČKOM' SABORU Za šefa izabrali Šišljagića, iz petnih se žila trude reći što im sve kod Glavaša sada smeta

 Vlado Kos / HANZA MEDIA

>>> NOVO 14:33 HDSSB-ovi disidenti na svom Izvanrednom saboru stranke izabrali su Vladimira Šišljagića za novog predsjednika, a Dinka Burića za njegova zamjenika.

-------------------------

HDSSB-ovi disidenti, njih 306 od 580 s pravom glasa, na svom Izvanrednom saboru stranke biraju novo čelništvo, pri čemu se za sve ključne pozicije kandidirala po jedna osoba. Za predsjednika Vladimir Šišljagić, za njegova zamjenika Dinko Burić, dok se Danijela Lovoković kandidirala za predsjednicu Glavnog odbora stranke. Prethodno je izmijenjen statut kojim je omogućeno tajno glasovanje na stranačkim izborima, ali i poništenje suspenzije Burića i Lovoković, kao i reguliranje statusa članova, među kojima je do sada bilo i mrtvih osoba.

No, već sada je jasno da će taj skup biti predmet upravnog nadzora Ministarstva uprave, a s obzirom da ga onaj dio HDSSB-a okupljen oko Branimira Glavaša i Dragana Vulina, koji još uvijek drže „ključeve stranke“, smatra nelegalnim, a Šišljagića, Burića, Lovoković i ostale među kojima su i gotovo svi stranački načelnici gradova i općina drži pučistima „koji ni nisu članovi stranke, jer su iz nje izbačeni“. U prilog tomu mašu mišljenjem Ministarstva uprave, prema kojem se sjednica Glavnog odbora koju su Šišljagić&Co. održali prije mjesec dana i na kojoj su sazvali Izvanredni sabor, smatra nelegalnom.

Prozvali su Šišljagića i da na sljedećim lokalnim izborima planira novu kandidaturu za župana osječko-baranjskog „uz podršku SDP-a i HNS-a“. Disidenti, pak, drže da je mišljenje Ministarstva neobvezujuće, čak i naručeno i napisano u dogovoru s Glavašem.

Osijek, 101216. 
U dvorani Ugostiteljske skole u Osijeku odrzava se 8. Izvanredni Sabor HDSSB-a. 
Na fotografiji: glasanje.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / HANZA MEDIA

- Očitovanje zamjenice ministra gospođe Botički je lažno i njime Vulin obmanjuje javnost, a sjednica Glavnog odbora je regularna. Imamo većinu i sve današnje odluke kojima demokratiziramo stranku su pravovaljane. Vidite što se dogodilo u Saboru sa zamjenom Glavaš-Salapić, koja je obavljena protuzakonito, jer Salapić nije mogao biti zamjena prije mene i gospodina Burića zbog preferencijskih glasova. Ne bih rekao da u MIP-u sjede laici, ali je druga varijanta - da je to učinjeno namjerno - još gora. Pozivam stoga Most i premijera Plenkovića da reagiraju na ovo ako se toliko pozivaju na pravnu državu. Nas nazivaju pučistima, a zapravo je puč izveo, danas suspendirani, predsjednik stranke Vulin koji je dekapitirao i eutanazirao Glavni odbor suspendirajući njegovu predsjednicu i njezina zamjenika kako ga oni ne bi mogli sazvati, rekao je Šišljagić, koji se „dotaknuo“ i Glavaša.

- Glavaš je heroj Domovinskog rata. No, to je jedna strana priče, a druga je da smo u 21. stoljeću i da nitko ne može svojatati stranku koja nije ni Glavaševa, ni Šišljagićeva. Stali smo iza Glavaša u montiranom procesu, no strmoglavi pad stranke počeo je njegovim povratkom iz zatvora, kazao je Šišljagić.

Na saboru se čulo puno kritika na račun Glavaša i Vulina, što je bilo pomalo tragikomično jer je izrečeno od ljudi koji su sve donedavno šutjeli i pljeskali onome što je javnost kritizirala. Tako je Stjepan Krznarić rekao da je „Glavaš čovjek koji nije predsjednik, ali koji upravlja svime na krajnje autokratski, čak satrapski (!?) način,“ a preko noći „prosvijetljeni“ HDSSB-ovci odjednom su shvatili da su im najviše naštetili „crnokošuljaši i Glavaševo slikanje uz boce vina i rakije sa slikama Pavelića i Hitlera“ te da se iz stranke „autokratski isključivalo ugledne članove“.

Posebno je inspiriran bio izvjesni Vladimir Milković rekavši da je „Glavaš u ratu obranio Osijek i uništio petu kolonu, a danas je on peta kolona HDSSB-a.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:46