RASPRAVA U SABORU

HDSSB u Saboru: Naši seljaci traže da im se litra mlijeka plati po istoj cijeni po kojoj vlasnik Dukata plaća seljaka u Francuskoj

Zagreb, 180112. Trg sv. Marka.Treca sjednica Hrvatskog sabora u novom sazivu zapocela je aktualnim prijepodnevom na kojoj zastupnici postavljaju pitanja premijeru Zoranu Milanovicu i ministrima. Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

>> NOVO << 12:52 HDSSB daje punu podršku opravdanim zahtjevima proizvođača mlijeka da zaštite domaću proizvodnju mlijeka.

- Naši seljaci ne traže ništa drugo nego da im se litra mlijeka plati po istoj cijeni po kojoj vlasnik Dukata plaća seljaka u Francuskoj - kazao je Ivan Drmić.

Nismo 'banana republika' ali ako naša vlada to dopusti onda ćemo to biti, poručili su HDSSB-ovci.

- U proteklih šest godina nestalo je 50 posto isporučitelja mlijeka - rekao je Dinko Burić navodeći kako je 2004. godine bilo njih 50.777, a 2010. manje od 20.000:

- Domaći mljekari proizvode godišnja 600 milijuna litara mlijeka, a potrebe su nam gotovo milijardu litara, upozoravaju iz HDSSB-a napominjući kako Slavonija i Baranja pokriva 40 posto te proizvodnje.

Ministarstvo poljoprivrede mora štititi interese svojih proizvođača, a ne stranih kompanija koje su pokupovale naše tvornice, poručili su HDSSB-ovci tražeći od resornog ministarstva da osmisli stabilan model koji će jamčiti stabilnost hrvatske proizvodnje mlijeka do ulaska u EU.

Podsjetimo, domaći proizvođači mlijeka traže povlačenje Dukatove ponuđene otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka za veljaču od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego do sada, i zahtijevaju prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU, odnosno poštivanje promemorije o otkupnoj cijeni.

ZAGREB - Sabor je jutros raspravio izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave kojim se definira nadležnost Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, dopunjava djelokrug niza ministarstava, Državnog ureda za središnju javnu nabavu...

Zakonom se tako definira nadležnost Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom koji bi ubuduće trebao predlagati vladi političke kriterije za upravljanje državnom imovinom, dok će Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) operativno provoditi poslove za koje je zakonom zadužena.

Podsjetimo, AUDIO je profunkcionirao 1. travnja prošle godine udruživanjem Hrvatskog fonda za privatizaciju i Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

- Vlada će u kratkom roku ponuditi novu koncepciju upravljanja državnom imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, najavio je Pičuljan.

Djelokrug Državnog ureda za središnju javnu nabavu i Ministarstva financija dopunjavaju se nadzorom nad provedbom Zakona o koncesijama i ostalim propisima koji uređuju taj sustav. Dopunjuje se i djelokrug Ministarstva gospodarstva koje ostaje upravljačko tijelo za provedbu vladine odluke o strateškim dokumentima, među kojima je i korištenje sredstava fondova EU.

Djelokrug Ministarstva branitelja dopunjava se poslovima priznavanja prava mirnodopskih vojnih invalida, prava civilnih žrtava rata, pripadnika hrvatske Domovinske vojske, boraca NOR-a..., kojio su dosad bili u djelokrugu Ministarstva zdravstva.

Iz Ministarstva obrazovanja provođenje stručno-pedagoškog nadzora prebacuje se na Agenciju za odgoj i obrazovanje, a inspekcijski nadzor nad provođenjem Zakona o športu, "pojačat će nadležnosti Ministarstva znanosti".

Rasparava je bila, zaključio je zamjenik ministra uprave Zoran Pičuljan, očekivano disonantna. Tako se HDZ-ova zastupnica Đurđica Sumrak, prigodno, prisjetila stripa Alan Ford.

- Tamo su osnovali ured za istraživanje ruda i gubljenje vremena, gdje su zapošljavali svoje frendove koji ništa nisu radili - ustvrdila je Sumrak.

Njen kolega Davorin Mlakar u ime HDZ-a prigovorio je ustanovljavanju Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom kao koordinacijskog tijela s potpuno nejasnim nadležnostima.

- Ovo je više prodavanje magle nego stvaranje djelokruga središnjih tijela državne uprave koja bi u ovo recesijsko vrijeme trebala obavljati poslove od interesa za državu - kazao je Mlakar.

Prema predloženim izmjenama najkritičniji je bio Laburist Nikola Vuljanić kojega smeta što zakon, kada govori o uredu za upravljanje državnom imovinom, kao obvezu ne navodi izradu popisa državne imovine.

- Gazda koji ne zna što točno ima u kući nije dobar gazda - kazao je Vuljanić. Ministru sporta Željku Jovanoviću zamjerio je da se, nakon što je zasjeo na tu dužnost, svim oružjem obrušio na korupciju u sportu, a onda o tome zašutio.

- O tome više ne govori, a predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza kada ga pitaju je li razgovarao s Jovanovićem odgovara 'tko vam je taj' . To pokazuje da se s tim poslom stalo - zaključio je Vuljanić.

Boru Grubišića iza HDSSB-a zasmetala je, više od svega, funkcija prvog potpredsjednika Vlade, pa je pitao, da ako je Radimir Čačić prvi, jesu li i ostali potpredsjenici poredani po rednom broju, plaći, ovlastima...

Suprotno oporbenima, vladajući klubovi podržali su zakonske izmjene. Esdepeovac Josip Leko oporbi je poručio kako njihova "naglo stečena vidovitost govori o njihovim nerealiziranim ambicijama", dok je Jozo Radoš (HNS) rekao da oporba legitimno izražava skepsu i ironiju, ali da vlada ima pravo postavljati okvir za ispunjavanje svojih ciljeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 21:30