NA PRIJELOMNICI

HDZ bi prvi put u 30 godina mogao osvojiti vlast u Osijeku, u velikom je uzletu

Vrdoljakov HNS i Glavašev HDSSB gotovo da su nestali sa scene, SDP je ‘na aparatima‘, a Škorin se pokret još nije etablirao
Ivan Radić
 Vlado Kos/Cropix

Prvi put u 30 godina HDZ-u se otvara mogućnost da osvoji vlast u gradu Osijeku. Politička scena posljednjih je godina u cijeloj Hrvatskoj vrlo dinamična, no nigdje se nije toliko promijenila kao u najvećem slavonskom gradu.

Neke stranke koje su u prošlom razdoblju bile bitan politički faktor, poput HDSSB-a Branimira Glavaša, ili HNS-a koji je za sebe vezao aktualnoga gradonačelnika Ivana Vrkića, te preko njega objedinio cijeli liberalno lijevi politički spektar, de facto više ne postoje. Na sceni je ostao HDZ koji je znatno ojačao u posljednja dva izborna ciklusa, SDP koji u Osijeku ionako nikad nije bio previše utjecajan, da bi na zadnjim parlamentarnim izborima dodatno potonuo i sada je u situaciji da se bori za opstanak, te Domovinski pokret Miroslava Škore koji se u gradu tek treba etablirati. Most je politički prisutan, ali se nije uspio nametnuti kao opcija koja bi na nadolazećim lokalnim izborima mogla imati značajniju ulogu.

Skloni umjerenijima

Kakva su politička kretanja (i trendovi) u Osijeku najbolje pokazuju podaci s prošlih lokalnih i nedavnih parlamentarnih izbora. Na lokalnim izborima 2017. godine Ivan Vrkić kojega su podržavali HNS, SDP, HSS i ANU u prvom je krugu dobio 37,05 posto glasova. Slijedila je kandidatkinja HDZ-a Ivana Šojat sa 17,17 posto, potom kandidat Mosta Miroslav Šimić sa 9,18 posto pa Dragan Vulin iz HDSSB-a sa 8,91 posto te Anto Đapić sa 8,79 posto. U drugom krugu Vrkić je odnio pobjedu sa 62,74 posto i još jednom potvrdio tradiciju grada Osijeka čiji su birači često bili skloni umjerenijim političkim opcijama, ali nikada HDZ-u.

Ipak, raspodjela mandata u gradskom vijeću pokazala je već tada trend rasta HDZ-a. Osvojili su 10 mandata, koliko i koalicija SDP-a, HNS-a i HSS-a. Most je dobio pet mjesta, HDSSB tri, koliko i lista Biraj bolje, a Đapićeva lista osvojila je dva mandata, kao i grupa birača.

Na parlamentarnim izborima u srpnju ove godine u Osijeku se pokazala potpuno drukčija slika. HDZ-ova lista je u gradu Osijeku dobila 39,73 posto glasova, a cijela SDP-ova koalicija 23,11 posto, Domovinski pokret 15,64 posto, a Most 6,21 posto. Gradonačelnik Vrkić kojemu je ovo drugi mandat u Osijeku je dobio samo 156 glasova. Bivši predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u gradu je dobio skromna 272 glasa.

image
Nezavisni gradonačelnik Ivan Vrkić (na fotografiji), koji je imao potporu HNS-a, SDP-a i HSS-a, izgubio je utjecaj u Osijeku i očekuje se povlačenje iz politike. Na parlamentarnim izborima u srpnju osvojio je samo 156 glasova
Vlado Kos/Cropix

U HDZ-u su uvjereni da će na izborima u svibnju iduće godine Osječani izabrati gradonačelnika kojega im oni ponude, a to bi trebao biti predsjednik osječke organizacije Ivan Radić koji odrađuje prvi saborski mandat. Njegov status u stranci proći će provjeru vrlo skoro u nastavku unutarstranačkih izbora u HDZ-u, no ako se ništa važno ne dogodi, stranka će njega kandidirati za Osijek. HDZ-ovci s kojima smo razgovarali navode da nema neku karizmu, niti političko iskustvo, ali bi mu mogla biti dovoljna markica HDZ-a.

Budući da se raspala liberalna i umjerenija scena u Osijeku, SDP bi na izbore koji slijede mogao sam. Najvjerojatnije će njihov kandidat za gradonačelnika biti Vrkićev zamjenik Boris Piližota. On, međutim, nosi dva utega. Jedan je činjenica da grad zbog Vrkićeve bolesti već dvije godine ne funkcionira najbolje. Zato je Vrkiću pao rejting, ali posljedice osjeća Piližota i druga zamjenica gradonačelnika, Žana Gamoš iz HNS-a. Drugo je što Piližota na parlamentarnim izborima nije uspio ući u Sabor, a zbrku mu je napravio bivši šef stranke Davor Bernardić koji je pomiješao brojeve na listi.

image
Zamjenik gradonačelnika Vrkića Boris Piližota (na fotografiji) najvjerojatnije će biti SDP-ov kandidat. SDP bi na ove izbore mogao izaći sam, bez koalicijskih partnera. Cilj oslabljenog SDP-a je ući u gradsku vlast i opstati.
Vlado Kos/Cropix

Odbijenice Škori

Predsjednika županijske organizacije SDP-a Domagoja Hajdukovića navodno uopće ne zanima lokalna politika.

U Domovinskom pokretu nisu voljni razgovarati o toj temi. Navodno traže osobu koju bi kandidirali za gradonačelnika. Govori se da su ih dva uspješna osječka poduzetnika odbila te da imaju problema s privlačenjem novih ljudi.

image
Govori se da bi se Škorina sestra Vesna Vučemilović (na fotografiji) kandidirala za županicu, a Domovinski pokret još traži rješenje za Grad Osijek. Teško nalaze nove ljude, ali o tome ne žele razgovarati.
Damjan Tadic/Cropix

Sve te okolnosti idu u prilog HDZ-u, ali i nekim novim političkim opcijama. Poznavatelji političkih gibanja u Slavoniji kažu da bi se mogle pojaviti neovisne liste i popuniti prostor stranaka koje su praktično nestale. Taj trend u Slavoniji postoji, o čemu svjedoče Valpovo i Donji Miholjac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:37