LOKALNI IZBORI

HDZ ĆE POKUŠATI PRIDOBITI GLASOVE ODUSTALOG MOSTOVCA Nakon Pauletića Most još nema novog kandidata za Split

 Nikola Vilić / Cropix

- Nisam vidio zanimljiviji život od njegova. Pobijedit će i u ovoj majci svih bitaka - riječi su kojima je predsjednik Mosta, Božo Petrov, 29. siječnja ove godine predstavio Roberta Pauletića, Mostova kandidata za gradonačelnika Splita.

taktička igra - To je čovjek koji je od početka podržavao ideju Mosta, bio je zamjenik ministra turizma u sezoni koja je bila rekordna. Nisam vidio raznovrsniju biografiju i zanimljiviji život. Osim znanja i inteligencije, on ima srčanost, hrabrost i smjelost. Što god da je do sada radio, uvijek je pobjeđivao i vjerujemo da će i u ovoj majci bitaka također odnijeti pobjedu - kazao je tom prilikom Petrov.

Odmah se pokazalo da je Most taktički vrlo dobro odigrao s Pauletićem te da će se ulog koji je Most stavio na njegovu kandidaturu stranci vratiti neovisno o tome pobijedi li u utrci za gradonačelnika.

Naime, i nakon što su ankete pokazivale da se Pauletićev rejting spustio na oko deset posto podrške, te da su mu male šanse ulaska u drugi krug izbora za splitskog gradonačelnika, Most je i dalje imao dobre šanse na izborima jer bi njihova lista osvojila oko 10 posto glasova za Gradsko vijeće.

To im je jamčilo ulazak u gradsku politiku Splita i velike šanse da postanu faktor bez kojega se neće moći formirati većina.

ostaje lojalan U Mostu, međutim, ističu da su i prije kandidiranja Pauletića u Splitu imali podršku od 10 posto. Budući da to nije rejting koji im je Pauletić donio u miraz, vjeruju da će taj rezultat ostvariti i s drugim kandidatom. Tko će to biti, u Mostu za sada ne otkrivaju.

Pauletićevo povlačenje iz predizborne utrke zato što ga zanima isključivo funkcija gradonačelnika, a po anketama za to nema šanse, zasigurno će im nanijeti štetu, pitanje je samo koliku. Također, tek treba vidjeti hoće li, i tko, profitirati od njegova povlačenja. Spekulacije da je odustao u dogovoru s HDZ-om Pauletić je odmah demantirao, naglašavajući kako je birače pozvao da glasaju za Most.

hdz-ova šansa HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita, Andro Krstulović Opara, koji po anketama ima najviše šanse postati gradonačelnik Splita, kaže kako se nada da će privući glasove koji bi išli Pauletiću.

- U svom programu ću još dodatno naglasiti elemente iz kojih je jasno da smo se obraćali istim biračima. Obojica želimo promjene, ne želimo da se pogoduje pajdašima i rođacima - rekao je Krstulović Opara, dodajući kako se nada da će privući i glasove koji bi išli Pauletiću u Gradskom vijeću.

slučaj zlatnog rata - Računao sam s njim u Gradskom vijeću i osobno mi je žao što je odustao jer sam priželjkivao postizbornu koaliciju s Mostom. Imam to iskustvo na nacionalnoj razini, u Saboru sjedim do njihovih zastupnika. Neobični su i zahtjevni, ali kada se nešto s njima dogovori, to se i provede - kaže Opara.

No, ako je Most s Robertom Pauletićem nešto izgubio u Splitu, velike su šanse da je s odlukom Županijske skupštine Županije splitsko-dalmatinske o dodjeli koncesije u Zlatnom ratu tvrtki iz Zagreba bez zaposlenih, prihoda i iskustva, čime Županija gubi 160 milijuna kuna, profitirao Miro Bulj, kandidat Mosta za župana splitsko-dalmatinskog.

- Ankete su pokazivale da imam velike šanse ući u drugi krug i bez ovoga. Slučaj Zlatnog rata sigurno povećava moje izglede jer pokazuje koliko se loše upravlja našom imovinom i pitanje je koliko još ima ovakvih koncesija - kaže Bulj.

Iako bez “starih aduta”, zasad dobivaju Omiš i Metković

Jedno od glavnih pitanja lokalnih izbora je kako će se rezultati reflektirati na odnose u koaliciji Mosta i HDZ-a na nacionalnoj razini. Tim prije što su ove dvije stranke konkurencija na lokalnoj razini, i to u svim mjestima koja se smatraju utvrdama Mosta. Posebno se to odnosi na Metković i Omiš u kojima Most ide na izbore bez svojih “starih” aduta, Bože Petrova, Nikole Grmoje i Ivana Kovačića u Omišu. No, prema zadnjim anketama, čini se da Most nema razloga za zabrinutost.

U Omišu njihov Ivo Tomasović već u prvom krugu dobiva 36 posto glasova, a u Metkoviću njihova Katarina Ujdur ima podršku 41 posto ispitanika. Na ruku joj idu i velika ulaganja u Metkoviću. Petrov je nedavno najavio gradnju tvornice za preradu mandarina, a Ujdur je iznijela podatak po kojemu se u gradu izvode projekti vrijedni 20 milijuna kuna. Čini se da Mostu ide dobro u njihovoj “bazi”, no još se treba dokazati Nikola Grmoja koji se kandidirao za dubrovačko-neretvanskog župana. Ankete mu daju šansu za drugi krug s jakim HDZ-ovi kandidatom i aktualnim županom Nikolom Dobroslavićem

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:09